Post by YeniAy_Ottoman on Nov 8, 2022 16:39:13 GMT
Selam!
Jorah'ın kitaplardaki sonunu ve babasının vasiyetinin bu konudaki etkisini tartışmak istiyorum. Burada iki kuramdan bahsedilecektir; Jorah sura gidecek ya da (bana göre) kitapların sonunda ölecek (ama nasıl?). Hadi başlayalım.
Game Of Thrones'un Finalinden sonra David Hill, Jorah'ın asıl sonunu duyurdu.
Uzun bir süre boyunca Sör Jorah'ın sonunda Sur'da olmasını istedik. Tünelden çıkan üç kişi Jon, Jorah ve Tormund olacaktı. Jorah'ı Sur'a götürmek ve [finaldeki olaylardan] hemen önce Dany'nin yanından ayrılmasını sağlamak için eğilmemiz gereken mantık miktarı... Bunu kaygısızca yapmanın bir yolu yoktu ve Jorah, sevdiği kadını korurken canını vermeye istekli olduğu asil ölümü elde etmeliydi.
GRRM'in yaverleri Elio ve Linda, Jorah'ın kitaplardaki sonunun aynı olacağı görüşündeydiler (sur olayı). Tabii ki dizideki olası sonun Martin'in planı dahilinde olup olmadığını bilmiyoruz, görünüşe göre Martin; Jorah hakkında hiçbir şey söylemedi, ancak senaristler kitaplara dayanarak böyle bir son tahmin etmiş veya kullanmak istemiş olabilirler çünkü hayranlar tarafından sevilen bir kuramıdır. Sonuç olarak, Jorah'ın sonu duvarda mı kalacak yoksa kitaplarda mı öleceğinden emin değiliz.
Jorah ve Dany'yi ayrı yollara gönderecek olan dizide herhangi bir çatışma yaşanmadığından ve bunun altyapısı da hiçbir zaman kurulmadığından, istedikleri duvar senaryosunu hayata geçirmenin bir yolunu bulamamaları doğaldır.
Yani tema olarak Jorah'ın Dany'den ayrılığı muhtemelen Dany'nin yalnız kalması ve delirmesi için mihenk taşlarından biri olarak kullanılacaktı ama nasıl yapacaklarını bulamayınca onu öldürelim, bırakın Dany bunun acısını çeksin, dediler. Jorah'ın kitapta bu amaçla kullanılacağından oldukça eminim, yani Dany'i yalnızlaştırmak ve delirmesine giden yolda kullanmak. Bunun için Jorah'ın İkinci İhaneti kuramımı okuyabilirsiniz.
Jorah'ın Sur Kuramı
Yanılıyorsam düzeltin ama bu gerçekten baskın bir kuram. Jorah'ın Sur'a gidip hayatının geri kalanını orada geçireceği, hayranlar arasında yıllardır savunulu, değil mi? Bunu desteklemek için kullanılan argüman açıktır; Jeor'un Sam'e söylediği vasiyet.
"Onlara ne diyeceğim, lordum?" Sam kibarca sordu.
"Her şeyi. Yumruk. Yabanıllar. Ejderhacamı. Bu. Hepsi." Nefesi şimdi çok sığdı, sesi bir fısıltıydı. "Oğluma söyle. Jorah. Söyle ona, siyahları giysin. Dileğim. Son arzum."
"Dilek?" Kuzgun, boncuk gibi siyah gözleri parlayarak başını eğdi. "Mısır?" kuş sordu.
Mormont zayıf bir sesle, "Mısır yok," dedi. "Jorah'a söyle. Onu bağışladım. Oğlum. Lütfen. Git."
"Her şeyi. Yumruk. Yabanıllar. Ejderhacamı. Bu. Hepsi." Nefesi şimdi çok sığdı, sesi bir fısıltıydı. "Oğluma söyle. Jorah. Söyle ona, siyahları giysin. Dileğim. Son arzum."
"Dilek?" Kuzgun, boncuk gibi siyah gözleri parlayarak başını eğdi. "Mısır?" kuş sordu.
Mormont zayıf bir sesle, "Mısır yok," dedi. "Jorah'a söyle. Onu bağışladım. Oğlum. Lütfen. Git."
Mantıksal olarak karakterlerin yapmak istedikleri ya da söyledikleri her şey seride gerçekleşmez, bu şekilde de bakabiliriz ama bana öyle gelmiyor, yani Jeor'un bu son sözleri serinin geleceğine etki edecek, son söz/vasiyet ciddi bir şeydir. Yani evet, Jorah'ın sonu Sur olabilir, Gece Nöbeti. Bu olasılığı asla tamamen dışlamam. Dany'ye ihanet ettikten sonra (evet, yapacağına inanıyorum), babasının vasiyetinin etkisiyle Sur'a gitmeyi seçebilir. Dizide- isteksizce - Jon bu yolu seçti.
Elbette, Jorah'ın "ev" özlemi gibi şeyler kitaplarda ele alındığından, babasının vasiyeti Jorah'ın kalbini etkileyebilir.
Lakin açıkçası hikayenin sonunda Sur diye bir şey olacağını düşünmüyorum. Dizide bir şekilde ölü bir ejderha ile duvarda bir delik açmışlar, sıcak ateş püskürtmüşler ama kitapta bu engel büyük ihtimalle kış borusu ile aşılacaktır ve böyle bir durumda bence Sur'un ayakta kalacağı düşünülemez bile.
Serinin sonunda Ötekiler ölürse, Gece Nöbetinin varoluş amacı çoktan kaybolmuştur ve Yabanıllar diyara çoktan katılmıştır. Ötekiler tamamen yok edilecek mi? Bundan şüpheliyim, o zaman Nöbet sur olmadan hayatta kalır mı? Mümkün ama savaş bir barış anlaşması şeklinde bitmezse, 5.000 yıl önce olanlar tekrarlanır ve sadece geçici olarak tehdit ortadan kalkar. Peki, o halde başa döndük, bu durumda ne anladım? Mevsimlerin düzelmesi için buz ve ateş arasındaki savaşa tamamen son vermeliyiz.
Bu nedenle hikayenin sonunda, Ötekilerin artık bir tehdit olmadığı ve Sur ile Nöbet'e ihtiyacımız olmadığı bir senaryo varsayımıyla devam etmenin sağlıklı olduğunu düşünüyorum.
Peki Jorah'ın Benim İçin Olası Sonu Nedir?
Birkaç yıl önce Jorah'ın Dany'ye 2. ihaneti hakkında kuram üretmiştim. Buraya göre; Jorah zamanla Dany'ye -kuramda bahsettiğim sebeplerden dolayı- ihanet edecek ve vizyondaki üçlü ihanetin bir parçası olacaktır. Bunun genel nedeni, Dany'nin karanlık yolu seçmesi ve muhtemelen Dany'nin kuzeye, Jorah'ın ailesini/evini tehdit eden karşı saldırısıdır (olası işaretler ve hikaye arka planı için lütfen konuyu okuyun).
EV hala benim için Jorah'ın ana motivasyonlarından biri olarak görülüyor. Ancak hikaye arka planını eksik bıraktığımı fark ettim. Babasının vasiyeti muhtemelen düşündüğümden daha etkili olacak. Gerçekte, Jorah bir af için casusluk yaptı ama eve döndüğünde ailesinin ve kuzeyin onu hoş karşılayacağına gerçekten inanıyor muydu? Hak edene kadar onu asla kabul etmeyecekler.
Genelde Sur kuramı için vasiyet kullanılsa da dediğim gibi Sur'un varlığını sürdüreceğini düşünmüyorum. Ancak, vasiyetin hikaye üzerinde bir etkisi olacağına inanıyorum ama nasıl? Çünkü vasiyette Jeor, oğlunun Nöbet'e katılmasını istedi.
Aslında bence burada gözden kaçan kısım Jeor'un niyeti. Jorah, kaçak avcıları köle olarak satarak kuzeye ve ailesine büyük bir utanç getirdi. Westeros halkı namusa önem verir ve çok gururludur ama bence kuzeyliler bu konuda biraz daha fazla. Ölen bir baba, doğal olarak oğluna olan sevgisini ve ailesinin üzerindeki utancı düşünecek ve son dileğinde olduğu gibi oğlunun bu utancı temizlemesini ister. Jeor için bunu yapmanın tek yolu "Nöbet'e katılmak". Zira o başka bir yol bilmiyor.
Lakin tek yol bu değil. Jorah kuzeye ve hanesine ihanet etti; onları terk etti. Dany ile Westeros'a geldiğinde, ailesine karşı Dany'yi seçmeye devam edecek. Muhtemelen Mormont'lar buna çok kızacak.
Fakat bir noktada, babasının vasiyetini öğrendikten sonra ve Dany'nin kötü dönüşümünün ve diğer şeylerin etkisi altında, ailesi ve dany arasında kalacak... bilirsiniz, Martin kalbin ikiye bölündüğü hikayeler yazmayı sever. Muhtemelen günün sonunda Jorah, babasının vasiyetini yerine getirerek ve kendi utancını gidermek için kuzeyin/hanesinin tarafını tutarak Dany'ye ve tabii ki Ötekiler'e karşı tavır almaya karar verecek. Jorah, halkı ve ailesi için (muhtemelen Ötekilere karşı) savaşırken ölecek.
Hikâyede karakterlerin geçmiş günahlarından arınma yolunda bir olay örgüsünün var olduğunu biliyorsunuz. Jaime, Theon... Martin, karakterlerin geçmişte yaptıklarının sonuçlarıyla yüzleşmesini ve aynı duruma düşüp bedelini ödemesini istiyor. Jorah için de durum farklı değil. Son kitapta Jorah köleleştirilir, hayvan gibi damgalanır ve dövülür. Bir zamanlar köle satan bir adam için ironik bir kader. Bu sadece ilk aşamaydı, Westeros'a geldiğinde gerçek sınavıyla karşı karşıya kalacak.
Umarım çok karışık yazmamışımdır. Okuduğunuz için teşekkürler.