|
Post by YeniAy_Ottoman on Dec 31, 2021 13:41:41 GMT
[Martin iki gün önce gündeliğinde bir güncelleme paylaştı. Görünüşe göre Ejderha Hanesi dizisinin ilk bölümünü kaba taslak izlemiş ve çok beğenmiş, bu da onu heyecanlandırmış görünüyor. Yazının tam çevirisini paylaşıyorum. ]
Yeni yıl neredeyse yaklaşıyor ve onunla birlikte ağ, kablo ve flamalar üzerinde her türlü yeni televizyon dizisi gelecek. İtiraf etmeliyim ki, IMDB'ye göre en çok beklenen yeni şov… (davul sesi, lütfen) House of the Dragon!Bu da en üstte olmak için harika bir liste. Amazon'un yeni Tolkien serisi mi? Neil Gaiman'ın SANDMAN'i mi? Marvel dizileri mi? STAR WARS dizileri mi? İyi şirket. HOUSE OF THE DRAGON'u ben de oldukça hevesle bekliyorum, buna değer. Tamam, pek objektif değilim ve göreceğiniz şeylerin çoğunu biliyorum. (Ben, um, kitabı yazdım). Ayrıca… şimdi annemin sözü, kimseye söyleme…[tanıdık geldi, ya size? ehehe ] İlk bölümün kaba bir kısmını gördüm ve sevdim. Karanlık, güçlü, içgüdüsel… tam da epik fantezimi sevdiğim gibi. Ryan ve Miguel harika bir iş çıkardılar ve oyuncu kadrosu… tıpkı GAME OF THRONES'ta olduğu gibi, çoğu izleyici sadece birkaç oyuncunun adını duydu ama bence çoğuna aşık olacaksınız. (Yalnızca daha sonra kalbinin kırılması için… ama hayır, bu çok şey anlatır). Bence Targaryenler çok emin ellerde. Uzaklaşın. hayal kırıklığına uğrayacağınızı düşünmüyorum[inşallah ama GoT'un başına gelenlerden sonra emin olamıyoruz. O da harika başlamıştı ve nasıl bittiğini gördük.] Kaynak
|
|
|
Post by A Man Without Honor on Dec 31, 2021 20:43:45 GMT
Beklentileri çok yüksek tutmamak lazım. ama şu var ki GOT'un başına gelenlerin sebebi son iki kitabın çıkmaması ve Benioff-Weiss ikilisinin sanki ASOIAF dünyasından tamamen bihaber gibi diziye senaryo yazmaya başlamaları idi. House Of Dragon bildiğim kadarıyla Dance Of the Dragons iç savaşını anlatacak ve hikaye halihazırda bitmiş vaziyette ve umarım HBO Benioff-Weiss saçmalıklarından ders almıştır.(Bu ikilinin saçmalıklarını yazsak surdan Dorne'ye yol olur )
|
|
|
Post by YeniAy_Ottoman on Jan 1, 2022 9:51:23 GMT
Beklentileri çok yüksek tutmamak lazım. ama şu var ki GOT'un başına gelenlerin sebebi son iki kitabın çıkmaması ve Benioff-Weiss ikilisinin sanki ASOIAF dünyasından tamamen bihaber gibi diziye senaryo yazmaya başlamaları idi. House Of Dragon bildiğim kadarıyla Dance Of the Dragons iç savaşını anlatacak ve hikaye halihazırda bitmiş vaziyette ve umarım HBO Benioff-Weiss saçmalıklarından ders almıştır.(Bu ikilinin saçmalıklarını yazsak surdan Dorne'ye yol olur ) Çoğu kişi kitapların bitmemesinin başat sebeplerden biri olduğunu düşünüyor ama ben aynı kanıda değilim. Evet, belli bir çapta sıkıntı verebilir ama 7 kitabın 5 kitabı bitmiş, yani hikâyenin 7'de 5'i bitmişken, kalan hikayenin gelişimini ön görmek çok zor olmasa gerek. Hayranlar olarak bile yıllardır kitapların nasıl ilerleyeceği hakkında kafa patlatıyoruz; ilk kitaptan 6. kitapta ortaya çıkacak gizemleri çözmüş hatta finali iyi kötü çözmüş hayranlar varken... GRRM ile doğrudan iletişimi olup, danışma imkânı olan iki şahsın, devamını getirememesi en hafifi ile iş bilmezliktir. Zaten ne karakterlerin derinlemesine incelemesini yapmış ne de hikâyeye sadık kalmış bir ikili yok karşımızda. Karakterleri çözümlemeyi bilselerdi kitaplara bu kadar ters tipler meydana getirmezlerdi ve seri de yoldan sapmazdı. Ben bu kadar kötü olmasını en büyük payın D&D ikilisinden kaynaklı olduğunu savunuyorum, bazılarınız acımasızca görebilir bunu ama neticede senaryo, bunların elindeydi ve defalarca GRRM'in isteklerine kulak tıkayıp, kendilerine ait bir hikâye imiş gibi davrandılar ve böylece canları nasıl isterse öyle değiştirdiler ve üstüne bir de hiç de profesyonelce olmayan bir şekilde savsaklamaya başladılar, öyle ki hikâye kendi içinde bile tutarsızlıklara gebe kaldı. Bununla beraber HBO çok da masum olmasa gerek, D&D'ye bu kadar özgür alan tanımaması gerekirdi ve belki de bazı yönlerden bu ikisine katılmış, desteklemiş olabilir de. Bu dizi çıktığında izlersek göreceğiz ne olup ne olmadığını. Hikâyeleri kendilerininmiş gibi alıp, istedikleri gibi değiştirme işinin D&D'ye özel olmadığını da söylemem gerekir aslında, GRRM'in de çok şikayet ettiği bir tavırdır bu piyasada. Elbette hikâyeye bir şey katacaksa, onu geliştirecekse değişikliklere karşı değilim ama GoT gibi keyfi olursa ve iyi yapmak yerine daha da kötü yaparsa, eleştiriye hazır olsunlar. Oyuncu seçimleri daha şimdiden eleştiri konusu, Velaryon Hanesinin siyahlardan oluşması vs. bunlar evrenin temel bilgilerine ters şeyler. GRRM beğenmiş olabilir ama bizim beğenmemiz daha önemli, onun değil. Neticede bu dizinin devam edip etmemesi, bundan para kazanıp kazanmamaları bizim beğenmemize veya beğenmememize bağlı.
|
|
|
Post by A Man Without Honor on Jan 1, 2022 17:05:26 GMT
Dediğiniz doğru aslında. Dizi kitapların önüne geçmeden önce de D&D halihazırda saçmalamaya başlamışlardı. Mesela beşinci kitapta ortaya çıkan Aegon'nun dizide işlememe kararını almak gibi. Aegon hikayeye eklenmeyince, altıncı ve yedinci kitapta ne olduğunu biliyor olsalar bile artık önemli olayları toparlama imkanları kalmadı. Martin normalde her sezon bir bölümün yazarlığını yaparken dördüncü sezondan sonra bir daha bölüm yazmadı. Galiba bu noktada ayrışma yaşandı. HBO muhtemelen olayı geç fark etti. Dizi çok başarılıydı, 'işleyen çarka girmeyelim' mantığı ile hareket ettiler. Martin'de olan oldu zaten deyip saldı gitti diziyi Bardağa dolu tarafından bakacak olursak, dizi bir noktadan sonra öyle koptu ki hikayeden ve mantıktan gelecek kitaplardan spoiler yemedik diye düşünüyorum.
|
|
|
Post by YeniAy_Ottoman on Jan 1, 2022 17:19:47 GMT
Dediğiniz doğru aslında. Dizi kitapların önüne geçmeden önce de D&D halihazırda saçmalamaya başlamışlardı. Mesela beşinci kitapta ortaya çıkan Aegon'nun dizide işlememe kararını almak gibi. Aegon hikayeye eklenmeyince, altıncı ve yedinci kitapta ne olduğunu biliyor olsalar bile artık önemli olayları toparlama imkanları kalmadı. Martin normalde her sezon bir bölümün yazarlığını yaparken dördüncü sezondan sonra bir daha bölüm yazmadı. Galiba bu noktada ayrışma yaşandı. HBO muhtemelen olayı geç fark etti. Dizi çok başarılıydı, 'işleyen çarka girmeyelim' mantığı ile hareket ettiler. Martin'de olan oldu zaten deyip saldı gitti diziyi Bardağa dolu tarafından bakacak olursak, dizi bir noktadan sonra öyle koptu ki hikayeden ve mantıktan gelecek kitaplardan spoiler yemedik diye düşünüyorum. Doğru, en azından üç şey dışında spoiler yemedik. Martin'in çekip gitme kararının altında ben de D&D' nin tavrı olduğunu düşünüyorum, dayanamadı muhtemelen. Temsilcisinin açıkladığına bakarsak 5. sezondan sonrası için artık "şablonumu takip etmiyorsunuz!" diye söylenmiş.
Aegon dışında Cat vs. gibi karakterler eklenmedi; Dorne varla yok arası bir şekilde sokuldu. Birçok yönden kırptılar ve dediğin gibi toparlayamadılar. Tamam, hadi onu bunu kırptın, hadi şablonu da terk ettin, yav bari kendi içinde tutarlı ve güzel bir şey yap, o da yok.
|
|
|
Post by A Man Without Honor on Jan 1, 2022 17:54:13 GMT
Tamam, hadi onu bunu kırptın, hadi şablonu da terk ettin, yav bari kendi içinde tutarlı ve güzel bir şey yap, o da yok. Bu durum gerçekten çok ilginç. Son sezonlara doğru artık arka arkaya gelen iki bölüm arasında bile bir mantık bağlantısı kalmamıştı. Euron kayaların arkasına gizlediği (uçan bir varlıktan nasıl saklıyorsa artık) donanması ile sallanan gemiden arka arkaya ejderhaya 3-4 atış yapıyor (hepsi de tam isabet, adamın okları güdümlü füze mübarek), ve malum varlığı öldürüyor. Ertesi bölüm Dany dragon ile yüzlerce akrep ile korunan şehre saldırıyor, artık ne hikmetse bir tanesi bile denk gelmiyor. Şu sahne ve daha onlarca benzerini alakasız birisini çevirsen sokaktan o bile yazmaz. D&D'nin bu kadar beceriksiz olduğunu hem GRRM hem HBO nasıl fark edemedi? Merak ediyorum.
|
|
|
Post by YeniAy_Ottoman on Jan 1, 2022 19:14:07 GMT
Tamam, hadi onu bunu kırptın, hadi şablonu da terk ettin, yav bari kendi içinde tutarlı ve güzel bir şey yap, o da yok. Bu durum gerçekten çok ilginç. Son sezonlara doğru artık arka arkaya gelen iki bölüm arasında bile bir mantık bağlantısı kalmamıştı. Euron kayaların arkasına gizlediği (uçan bir varlıktan nasıl saklıyorsa artık) donanması ile sallanan gemiden arka arkaya ejderhaya 3-4 atış yapıyor (hepsi de tam isabet, adamın okları güdümlü füze mübarek), ve malum varlığı öldürüyor. Ertesi bölüm Dany dragon ile yüzlerce akrep ile korunan şehre saldırıyor, artık ne hikmetse bir tanesi bile denk gelmiyor. Şu sahne ve daha onlarca benzerini alakasız birisini çevirsen sokaktan o bile yazmaz. D&D'nin bu kadar beceriksiz olduğunu hem GRRM hem HBO nasıl fark edemedi? Merak ediyorum. İşte ilk sezonlara özendikleri gibi kitaba da sadık kalınca, becerikli geldiler gözlere ama sonra gümlediler, bilhassa GRRM çekince ayağını elini, iyice çöküş başladı görünüyor. İşin arkasında neler olmuş merak ediyorum, fikirlerim var ama zan ile olmaz bu işler. Bak Winterfell Savaşında, ejderha püskürünce taşa kayaya bir şey olmuyor ama Kral Toprakları Savaşında bir çakıyor, lazer silahı gibi kesip biçiyor, patlatıyor, eriyor bir şey oluyor taşlara vs. Bir anda güç yüklemesi oluyor.
|
|