Post by YeniAy_Ottoman on Jun 26, 2021 20:10:30 GMT
Aslında genel olarak onun neden öldürüldüğünü biliyoruz. Jon Snow, Diyar'ın iç politikasına dahil olmaya kalktı. Oysa Jon Snow bunu asla yapmamalıydı, Diyardaki herkes birbirini yese bile NW asla ama asla olaylara dahil olamaz.
Peki, Jon neden Diyar'ın iç politikasına doğrudan dahil olmaya çalıştı? Kitapları okuyan herkes bunun sebebinin Arya Stark olduğunu biliyor.
İnternette sörf yaparken bir hayranın garip bir yorumuna denk geldim. Bu yazıyı yazma sebebim de o hayran. Onun iddiasına göre Jon, Ramsay tarafından tehdit edildiği için Diyar'ın iç politikasına dahil olmaya çalışmış. Sonuç olarak da hem bu sebeple hem de Yabanılların Sur'u geçmesine izin verdiği için de öldürülmüş.
Aslında Diyar yorumu kısmen doğru ama Jon'un bunu yapması için motivasyon sebebi tamamen çarpıtılmış hatta yok sayılmış. Yabanıl meselesi zaten tüm okuyucular tarafından kabul edilen bir mesele olsa da temelde çok doğru bir öldürülme gerekçesi değildir.
İlk önce Yabanıl meselesine değinmek istiyorum. Bu mesele Jon'un öldürülmesindeki ana sebep mi?
Hayır, değil. Neden? Bowen Marsh ve tayfası, genel olarak Yabanıl meselesine tepki veren taraftır. Bowen defalarca Jon'a bu durumdan hoşnut olmadığını söylemiştir. Evet, Bowen da biliyordu Jon'un neden bunu yaptığını ama onlara güvenmediği için Sur'un dışında kalmaları gerektiğini düşünüyordu. Bunun sebebi de onlara kin duyması.
Buna rağmen Bowen her daim Jon'a itaat etti ve Yabanıllar içeri girerken onların hazinelerini toplayan ve sayımını yapan kişiydi. Şimdi, eğer Jon'un öldürülmesinde Yabanıl meselesi ana sebep olsaydı eğer, Bowen en başından beri Jon'u öldürmeyi planlıyor olması gerekirdi. Eğer durum böyle olsaydı iki durum ortaya çıkardı.
İlki; Hayalet, bunu sezinlerdi ve Jon'u uyaracak şekilde tepki verirdi. Biliyoruz ki kurtlar, bunu fark ediyor ve sahiplerini uyaracak tepkiler veriyor. (Boz Rüzgar ve Yaz bunu yaptı. )Oysa görüşmelerden birinde kurt, onları koklamasına rağmen ciddi bir tepkide bulunmadı, uyarmadı çünkü Bowen'ın Jon'a kızgın ve kararına karşı olmasına rağmen asla öldürme planı yapmadı.
Hayalet sadece ama sadece bu olayın olduğu gün anormal tepkiler vermeye başladı. Aslında bu, yine bir önceden plan değildi... Örnek vermek gerekirsek... Yaz, Bran tırmanırken tepki vermeye başladı, aslında kurt olacakları sezinlemişti ve Bran'ı uyarmaya çalışıyordu ama Bran anlamadı. Hiç kimse Jaime'nin önceden Bran'ı öldürmeyi planladığını iddia edemez.
Kurtlar, basitçe, ölüm sahiplerine çok yaklaştığında bunu biliyor...
İkinci; Eğer ilk zamanlar bu sebeple öldürmeyi planlamadı ise birkaç ay sonra buna niyet etmesi çok mantıklı bir hareket gibi görünmüyor. Eğer onlar Jon'un yaptığını
Basitçe şu soruyu soralım. Eğer Yabanıl meselesi olmasaydı, Jon o kararı aldığında yine de öldürülür müydü? Cevabı hepimiz biliyoruz. Evet, yine de öldürülürdü. Neden? Çünkü Jon affedilemez bir şey yaptı, o karar NW'ye bir ihanetti. Yabanıl meselesinde hiçbir şey yapmadılar çünkü kızgın dahi olsalar, Jon’u öldürmek için bir sebep değildi ama Jon’un son kararı yüzünden onlar hızlı hareket edip, Jon’u öldürme kararı aldılar ve onu yalnız yakaladıkları ilk seferde Jon’u öldürdüler.
Elbette hiçbir kimse Yabanıl meselesinin hiçbir etkisi olmadığını iddia etmiyor. Jon'un Yabanıl hakkındaki kararları Bowen ve tayfasını, Jon'a karşı olumsuz duygu ve düşüncelerle doldurdu. Jon da zaten onların bu duygularını ve düşüncelerini biliyordu ama kendini tehlikede görmedi.
Şimdi Jon'un öldürülmesindeki ana sebebin motivasyon kısmına gelelim; Arya Stark.
Arya (aslında Jeyne Poole), Bolton'un piçiyle evlendirildi ve sonraki haftalarda da Winterfell'den kaçtı. Jon, ilk aşama Diyar'ın iç politikalarına dahil olmamak için dolaylı yollardan Arya'yı kurtarmaya çalıştı çünkü Jon doğrudan bir hareket yaparsa, bu resmen NW'ye ve yeminlerine ihanetti. Melisandre tam da bu yüzden Jon'a yardım için Mance'i kullanmasını önerdi ve Jon da çaresiz, bunu kabul etti.
Jon'a sözde Ramsay'den gelen mektup sonrası her şey değişti. Mektuba göre Arya ve Leş kaçmıştı ve Ramsay, onların Jon'un yanında olduğunu düşünüyordu. Ramsay, Arya ve Reek'i ve fazlasını talep etti.
Jon için bu mektupla birlikte bir tehlike ortaya çıktı. Bu tehlike Ramsay'in kendisi ama iddia edildiği gibi Ramsay'ın Jon'u öldürme tehdidi değil... Mesele Arya'nın kaçmış olması ve Ramsay'in onun peşine düşerek, onu yakalama tehlikesidir.
Jon zaten en başından beri Arya'yı Ramsay'in elinden kurtarmak için uğraşıyordu, Jon'un son kitap olay örgüsü tamamen bunun üstüne kurulu. Şimdi Arya kaçmış ve Ramsay de onu tekrar yakalamak için Arya'nın peşine düşmüş... Jon, öylece oturup Arya'nın kendisine ulaşmasını bekleyemez, Ramsay onu yakalayabilir... Özetle hem Arya hem Ramsay; Jon'a göre, Jon'a doğru geliyorlar. Bu yüzden Jon, Ramsay ile doğrudan yüzleşmeye karar veriyor. Zaten Jon, en başından beri, Arya ile evlendiği için Ramsay'i öldürmeyi arzulamıştı, onun boğazını sıkıp öldürme arzusu vardı... Ramsay'in bu hareketi de ona bu imkanı verdi.
Aslında Jon, elbette bu kararı alırken bu yaptığı şeyin ihanet olduğunu biliyordu ama umursamadı, tek düşündüğü Arya idi... Jon ölürken bile Arya’yı düşünüyordu.
Eğer iddia edildiği gibi sadece tehdit edildiği için olsaydı, hiçbir şey yapmasına gerek yoktu. Ramsay, Jon için geleceğini söylemişti. Jon'un tek yapması gereken oturmak ve beklemekti... O saldırdığı zaman NW de doğal olarak kendisini savunacaktı, böylece yemin bozmasına da gerek kalmayacaktı.
Ayrıca Jon'un sırf tehdit edildiği için Ramsay'i öldürme kararı aldığını iddia etmek... Jon'u salak ergen bir çocuk gibi gösteriyor. Jon ilk kez tehdit edilmedi hatta çok kere hakarete maruz kaldı ama kimseyi öldürmek için kılıç çekmedi.
Aslında bu iddiayı ortaya atan kişilerin temel sebeplerini biliyorum. Basitçe onlar Jon'un Arya için öldüğü gerçeğini silip atmak istiyorlar. Bunu yapmak için Jon'un karakterinin nasıl saçma bir şeye dönüştürdüklerini umursamadıkları bir gerçek. Bazıları daha önce de GoT dizisinde Dark!Pol! Jon kuramı ile Jon'un kişiliğini iğrenç bir şeye dönüştürmüşlerdi.
Jon ve Arya'yı bir kurama bağlamaya falan çalışmıyorum, ben sadece basitçe kitaplarda olan bir gerçeği hatırlatmaya çalışıyorum ve insanların sırf arzularına uymadığı için hikayeyi değiştirme çabalarına bir tepki veriyorum.
Teşekkür ederim.