Post by YeniAy_Ottoman on Jul 12, 2024 15:37:48 GMT
Daha önce buna eşdeğer bir ejderha savaşı oldu mu? Hatırladığım kadarıyla REIGN OF FIRE'da bir düzine ejderhanın gökyüzünde dolaştığı birkaç sahne vardı. Yani, tamam, belki o daha büyük bir sahneydi, ekranda daha fazla ejderha vardı... ama daha iyi bir savaş mıydı? Hiç sanmıyorum. Adamlarımız bunu kaleden dışarı attı. Bence bunu bir meydan okuma olarak kabul ettiler ve ejderhalar...
Ejderhalar elbette efsanevidir. Gerçek dünyada, okumaktan hoşlandıklarımızın aksine yaşadığımız dünyada... ejderhalar hiç var olmadı... yine de benzer yaratıklar dünyanın dört bir yanındaki efsanelerde bulunabilir. Bazıları bu hikayelerin tarlalarını süren çiftçilerin dinozor kemikleri bulmasından esinlenmiş olabileceğine inanıyor. Hikayelerin kaynağı ne olursa olsun, yüzyıllardır fantezinin büyük bir parçası olmuşlardır ve ben de kendimi bildim bileli onları severim.
Adımı bir ejderha avcısından alıyorum - elbette Aziz George - ve birkaç on yıl önce pek çok aziz atılmışken o hala bir aziz... Bu da sanırım ejderhaların papalık onayına sahip olduğu anlamına geliyor. Kendi ejderha hikayelerimi yazmaya A GAME OF THRONES'dan çok önce başladım. "Buz Ejderhası" ve "Haç ve Ejderha Yolu" en iyi iki kitabımdı.
Her kültürün kendine özgü bir ejderha versiyonu vardır; Çin ejderhaları kanatsızdır ve ateş püskürtmezler. İyi şans getirirler. Geleneksel batı ejderhaları çoğunlukla ateş ve ölüm getirir... ama modern fantezistler bununla da çok oynadılar. ERAGON ve EJDERHANI NASIL EĞİTİRSİN'in ejderhaları benimkilerden çok farklı. (Toothless bile sevimli).
Tolkien'in ejderhaları her zaman kötüydü, Morgoth ve Sauron'un hizmetkârlarıydı. Onun orklarına ve trollerine benziyorlardı. JRRT dost canlısı ejderhalar yapmadı. Yine de ejderhaları zekiydi. Smaug konuşur. Ayrıca çok geleneksel bir ejderha özelliği olan devasa bir altın yığınına sahip... ve hazinesinin üzerinde aylarca, yıllarca uyuyor.
Peter Jackson'ın Smaug'undan önce, filmde görülen en iyi ejderha DRAGONSLAYER'daki Vermithrax Pejorative'di. İki bacaklı ve iki kanatlı, tehlikeli, ateş püskürten, uçan, konuşmayan, altın yağmalamayan bir ejderha. Tüm ejderha severler için bir ilham kaynağı.
Ölçeğin diğer ucunda ise DRAGONHEART'taki ejderha (Sean Connery seslendiriyor) var. Şişman, dört ayaklı, konuşan, kahramanla arkadaş olan iyi biri. Çok daha aşağı bir filmde çok daha aşağı bir ejderha. Peh.
BUZ VE ATEŞİN ŞARKISI'nda, epik fantezinin mucizesini en iyi tarihi kurguların sertliğiyle harmanlamak için yola çıktım. Benim dünyamda sihir var, evet... ama çoğu fantezide olduğundan çok daha az. (Tolkien'in Orta Dünya'sında da büyü nispeten azdı ve ben de ustadan ilham aldım). Westeros'un gerçek hissettirmesini, hobbitleri ve sihirli yüzükleriyle JRRT'nin yaptığı kadar Haçlı Seferleri'ni, Yüz Yıl Savaşları'nı ve Gül Savaşları'nı çağrıştırmasını istedim.
Ejderhalarım olacaktı, evet... kısmen sevgili dostum, kendi çapında muhteşem bir fantezist ve bilim kurgu yazarı olan ve şimdi ne yazık ki özlediğim merhum Phyllis Eisenstein sayesinde... ama ejderhalarımın böyle bir yaratığın olabileceği kadar gerçek ve inandırıcı olmasını istedim. Ejderhalarımı büyük bir özenle tasarladım. Uçuyorlar ve ateş püskürtüyorlar, evet, bu özellikler bana çok gerekli göründü. İki bacakları (dört değil, asla dört değil) ve iki kanatları var.
BÜYÜK kanatlar. Pek çok fantezi ejderhasının böyle bir yaratığı asla yerden kaldıramayacak minicik kanatları vardır ve sadece iki bacak; kanatlar ön ayaklardır. Dört bacaklı ejderhalar sadece hanedanlık armalarında vardır. Dünya üzerinde yaşamış hiçbir hayvanın altı uzvu yoktur. Kuşların iki bacağı ve iki kanadı vardır, yarasalar da aynı şekilde, pteranodonlar ve diğer uçan dinozorlar vb.
Bir ejderhanın kaç bacağının olması gerektiği konusundaki kafa karışıklığının kökleri Ortaçağ hanedanlık armalarına dayanmaktadır. Başlangıçta her iki versiyon da kalkanlarda ve sancaklarda görülebiliyordu, ancak yüzyıllar geçtikçe, hanedanlık armaları daha standart hale geldikçe, müjdeciler dört bacaklı yaratıkları ejderha ve iki bacaklı akrabalarını wyvern olarak adlandırmaya başladılar. Elbette hiç kimse bir ejderha ya da wyvern görmemişti; her iki yaratık da efsane dışında gerçekte yoktu, bu yüzden bu ayrımın belli bir keyfi niteliği vardı... ve ortaçağ müjdecileri, gerçek dünya hayvanları için bile zoolojiyi kavramalarıyla tam olarak ünlü değillerdi. Denizatının neye benzediğini düşündüklerine bir bakın.
Ancak Westeros dünyasında ejderhalar var (Sothoryos'ta wyvernler de), bu yüzden benim müjdecilerimin böyle bir mazereti yoktu. Dolayısıyla, benim kitaplarımda Targaryen armasının olması gerektiği gibi iki ayağı vardır. Herhangi bir Westeroslu, gerçeğine bakıp uzuvlarını görebilecekken neden bir ejderhaya dört bacak taksın ki? Benim wyvern'lerimin de iki bacağı var; dünyamdaki ejderhalardan temel olarak boyutları, renkleri ve ateş soluyamamaları bakımından farklılar. (Targaryen mührü uygun sayıda bacağa (iki) sahip olsa da anatomik olarak tam olarak doğru olmadığı vurgulanmalıdır. Kanatlar gövdeye kıyasla çok küçüktür ve elbette hiçbir ejderhanın üç başı yoktur. Bu kısım tamamen semboliktir, Fatih Aegon ve iki kız kardeşini yansıtmak içindir).
FWIW, diziler bunu yarı yarıya doğru yaptı (ikisi de). GAME OF THRONES bize ilk dört sezon ve beşinci sezonun büyük bölümünde doğru iki bacaklı işaretleri verdi, ancak Dany'nin filosu göründüğünde, tüm yelkenler dört bacaklı ejderhaları gösterdi. Sanırım biri dikkatsiz davranmış ya da birisi hanedanlık armaları üzerine bir kitap açtı ve her şeyi berbat edecek kadarını okudu. Biraz bilgi tehlikeli bir şeydir. Birkaç yıl sonra, HOUSE OF THE DRAGON hanedanlık armalarının GAME OF THRONES ile uyumlu olması gerektiğine karar verdi... ama iyi olan yerine kötü olanı seçtiler. Duyduğunuz o ses benim "hayır, hayır, hayır" diye bağırışımdı. O lanet olası ekstra bacaklar, şiddetli itirazlarıma rağmen kitaplarımın kapaklarına bile girdi.
Valyria ejderhaları... Smaug, Toothless ve Vermithrax gibilerinden başka yönlerden de farklıdır.
Benim ejderhalarım konuşmaz. Nispeten zekidirler ama yine de hayvandırlar.
İnsanlarla bağ kurarlar... bazı insanlarla... ve bunun neden ve nasıl olduğu ve nasıl ortaya çıktığı, sonunda KIŞ RÜZGÂRLARI ve BİR BAHAR RÜYASI'nda ve biraz da KAN VE ATEŞ'te daha ayrıntılı olarak açıklanacaktır. (Septon Barth bunların çoğunu doğru bilmiştir). Kurtlar, ayılar ve aslanlar gibi ejderhalar da eğitilebilir ama asla tamamen evcilleştirilemezler. Her zaman tehlikeli olacaklardır. Bazıları diğerlerinden daha vahşi ve huysuzdur. Onlar bireydir, kişilikleri vardır... ve paylaştıkları bağ sayesinde genellikle binicilerinin kişiliklerini yansıtırlar. Altın ya da mücevherleri zerre kadar umursamazlar, bir kaplanın umursayacağından daha fazla değil. Belki binicileri parlak şeylere takıntılı değilse, o zaman bile...
Ejderhaların yiyeceğe ihtiyacı vardır. Suya da ihtiyaçları vardır ama solungaçları yoktur. Bazıları Smaug'un, Bilbo ve cüceler onu uyandırmadan önce Yalnız Dağlar'ın altında altmış yıl boyunca uyuduğunu söyler. Valyria'da doğan ejderhalar bunu yapamaz. Onlar ateşten yaratılmışlardır ve ateşin oksijene ihtiyacı vardır. Bir ejderha bir balık yakalamak için okyanusa dalabilirdi belki ama hemen yukarı uçarlardı. Suyun altında çok uzun süre kalırlarsa, diğer kara hayvanları gibi boğulurlar.
Ejderhalarım yırtıcıdır, etlerinin pişmesini isteyen etoburlardır. Kendi avlarını avlayabilirler ve avlarlar da ama aynı zamanda bölgecidirler. İnleri vardır. Gökyüzünün yaratıkları olarak dağ tepelerini ve en çok da volkanik dağları severler. Bunlar ateşin yaratıklarıdır ve diğer fantezistlerin hayvanlarını barındırdığı soğuk ve nemli mağaralar benim için uygun değildir.
Ejderhakayası'nın ahırları, Valryian Freehold'un kule tepeleri ve Kralın Şehri'nin Ejderha Çukuru gibi insan yapımı konutlar kabul edilebilir - ve genellikle onlara yiyecek getiren adamlarla birlikte gelirler. Eğer bunlar yoksa, genç ejderhalar kendi inlerini bulurlar... ve onları şiddetle savunurlar.
Ejderhalarım gökyüzünün yaratıklarıdır. Uçarlar, dağları ve ovaları aşabilirler, yüzlerce mil yol kat edebilirler... ama binicileri onları oraya götürmedikçe bunu yapmazlar. Göçebe değillerdir. Valyria'nın en parlak döneminde, aralarında yüzlerce ejderha bulunan kırk ejderha binici ailesi vardı... ama (Targaryen'lerimiz dışında) hepsi Freehold ve Uzun Yaz Toprakları'na yakın kaldı. Zaman zaman bir ejderha binicisi Volantis'i veya başka bir Valyria kolonisini ziyaret edebilir hatta birkaç yıllığına oraya yerleşebilirdi ama asla kalıcı olarak değil. Bunu bir düşünün. Eğer ejderhalar göçebe olsalardı, Essos'un yarısını istila ederlerdi ve Kıyamet sadece birkaçını öldürürdü. Benzer şekilde, Westeros ejderhaları da Ejderhakayası'ndan çok nadiren uzaklaşırlar. Aksi takdirde, üç yüz yıl sonra diyarın her yerinde ejderhalarımız olurdu ve her soylu evde birkaç tane olurdu. Ateş ve Kan'da bahsedilen üç vahşi ejderhanın Ejderhakayası'nda inleri vardır. Diğerleri Kralın Şehri'ndeki Ejderha Çukuru'nda ya da Ejderkayası'nın altındaki derin mağaralarda bulunabilir. Luke, Arrax'ı Fırtına'nın Sonu'na ve Jace'i Kışyarı'na uçuruyor, evet, ancak ejderhalar çok özel koşullar dışında oraya kendi başlarına uçmazlardı. Ejderhaları nehir topraklarında, Menzil'de ya da Vadi'de avlanırken, kuzey topraklarında ya da Dorne dağlarında dolaşırken bulamazsınız.
Fantezinin ayakları yere basmalıdır. Bu sadece istediğiniz her şeyi yapma lisansı değildir. Smaug ve Toothless ejderha olabilir ama asla karıştırılmamalıdırlar. Resmi bilgiyi görmezden gelirseniz, yarattığınız dünya kağıt mendil gibi dağılır.
KAYNAK