Jon Snow'un ve Sezar'ın Ölümündeki Benzerlikler
Apr 17, 2022 20:50:55 GMT
A Man Without Honor likes this
Post by YeniAy_Ottoman on Apr 17, 2022 20:50:55 GMT
(resim, pinterestten alınmıştır.)
Bugün kısa bir tarih videosuna denk geldim, Sezar'ın ölüm sürecinden bahsediyordu. Batı Roma konusunda uzman olduğumu iddia edemem ve çok bilgili olduğumu da iddia edemem ama videoda anlatılanlar doğruysa Sezar'ın ölüm şekli ile Jon Snow'un ölüm şeklinin benzer olduğunu düşünüyorum.
Tabii ki benzer aynı anlamına gelmez. Bu sadece bazı genel hatların örtüştüğü anlamına gelir.
Sezar'ın Ölümü
Sezar'ın gücünün artmasının yanı sıra Cumhuriyetin değerleriyle çelişen ve hatta cumhuriyetin varlığını tehdit eden eylemleri, bazı senatörlerin ona karşı dönmesine neden oldu. Sezar'ın Roma'nın kralı olacağından ve cumhuriyetin yıkılacağından korkuyorlardı. Komplocular, Sezar'ın 18 Mart'ta doğuya sefere çıkacağı için 15 Mart'ta Sezar'a suikast düzenlemeye karar verirler.
Anlatılanlara göre Spurinna adlı bir kahin, Sezar'a 15 Mart'a kadar tehlikede olduğunu bildirir. O gün geldiğinde Senato toplanır ve Sezar kapıda kahini görür. "15 Mart geldi" der, hiçbir şey olmadı. Kâhin, "evet geldi ama daha geçmedi" dedi.
Biri Sezar'ın togasını tuttu, çekti ve her şey çok hızlı oldu. Casca kardeşlerden biri boğazına bir hançer savurarak onu yaraladı. "Hain!" diye bağırdı Sezar ve o kişi korktu ve kardeşine seslendi. Sonra tüm komplocular onun etrafını sararak saldırdı ve Sezar birçok kez hançerlerle bıçaklandı ve kan kaybından ölmek üzere yere düştü. Bütün bunlar, neler olduğunu bilmeyen ve çok şey yaşamış olan Senato'nun diğer üyelerinin önünde gerçekleşti. Muhtemelen çok fazla bağrışma olmuştur. Tabii bu olaydan sonra halk da tepki gösterdi ve bir süre sokaklarda kaos ve bazı ölümler hüküm sürdü. Komplocular en fazla üç yıl yaşadı ve öldü.
Tarihçi Titus, Sezar'ın ölümüne yol açan yolun taşlarını belirleyen üç olay tespit etti. Jon ile hiçbir benzerlikleri olmadığı için ne olduklarından bahsetmeyeceğim ancak kral olmak isteyen Caesar'ın ölümünde bu üç olayın etkili olduğunu söylemek gerekir.
Jon Snow'un Ölümü
Jon'un Lord Kumandan olarak en parlak kişilerden biri olup olmadığı bir tartışma konusu olabilir, geçmiş liderler hakkında fazla bir şey bilmiyoruz ama bence Jon en iyi liderlerden biri. Geleneksel liderlerden kesinlikle farklı davrandı ve aslında sorun buydu.
Jon'un ölümüne giden yol üç olay üzerine kurulmuştu. Stannis ile dolaylı-zorunlu ittifakı, Yabanılların Sur'un güneyine geçmesine izin vermesi, ancak asıl ve en önemli olay, Jon'un Arya için tüm yeminlerini bozması ve Westeros'taki savaşa açıkça bir yemin bozan olarak müdahale etmeye karar vermesidir. Son olay, ölümünün ana nedenidir. Diğer iki olay gerçekleşmemiş olsaydı bile, sırf bu nedenle öldürülecekti çünkü Jon yeminini açıkça bozmuştu. Yine de diğer olaylar Bowen gibi insanların Jon'a karşı olumsuz bir duruş sergilemesine neden oldu. Bowen gibi bazı kişilere göre Jon, bir süredir Nöbet'in değerlerine zarar veriyor ve onu tehlikeye atıyordu.
Bir ateş kahini olarak Melisandre daha önce Jon'u düşmanlarına ve bıçaklarına karşı uyarmıştı.
Jon ayrıca Hardhome'a yapılacak bir seferin arifesindeydi. Wun Wun'un olayından yararlanıp saldırdılar ve ilk hamle onun boğazına oldu.
İlk hamle Wick'ten gelmişti. "Niye?" diye soruyor Jon . İkinci hamle yine Wick'ten geliyor ama bu sefer Jon onu engelliyor, adam hançerini bırakıp geriye doğru kaçınıyor, ellerini kaldırıyor. Sonra diğerleri onun etrafını sardı ve aynı anda saldırdı ve bir dizi bıçak yarasıyla Jon yere düştü, ağır yaralandı ve öldü. İnsanlar çığlık atıyordu.
...uzak tut, demek istedi. Wick Whittlestick boğazını kestiğinde, kelime bir homurtuya dönüştü. Jon, bıçağı derisini zar zor sıyıracak kadar döndürdü. Beni kesti. Elini boynunun yanına koyduğunda parmaklarının arasından kan fışkırdı. "Niye?"
"Nöbet için." Wick ona tekrar saldırdı. Bu sefer Jon bileğini yakaladı ve hançeri düşürene kadar kolunu geri büktü. Kahya geri çekildi, ellerini "Ben değil, ben değildim" der gibi havaya kaldırdı. İnsanlar çığlık atıyordu. Jon Uzunpençeye uzandı ama parmakları sertleşmiş ve beceriksizleşmişti. Her nasılsa kılıcı kınından kurtaramadı.
"Nöbet için." Wick ona tekrar saldırdı. Bu sefer Jon bileğini yakaladı ve hançeri düşürene kadar kolunu geri büktü. Kahya geri çekildi, ellerini "Ben değil, ben değildim" der gibi havaya kaldırdı. İnsanlar çığlık atıyordu. Jon Uzunpençeye uzandı ama parmakları sertleşmiş ve beceriksizleşmişti. Her nasılsa kılıcı kınından kurtaramadı.
Ortak Özellikler
- Her ikisi de en parlak ve farklı liderler arasındaydı.
- Her ikisinin de eylemleri, bağlı oldukları kurum/kuruluş üyeleri tarafından tehdit olarak algılanmıştır.
- Her ikisi de bir kahin tarafından ölüme karşı uyarıldı.
- İkisi de bu şekilde haince öldürülmeyi beklemiyordu (sanırım kimse beklemez).
- Her ikisi de ilk darbeyi boğazlarına yediler.
- İlk hareketi yapan kişi korkuyla geri çekildi, diğerleri hemen saldırdı ve bıçaklamaya başladı.
- Her ikisi de bıçaklanarak öldürüldü (Nöbetin bir tür askeri örgüt olduğu düşünüldüğünde, kılıç yerine hançeri tercih etmeleri dikkat çekicidir).
-Her ikisi de bir seferin arifesinde öldürüldü.
- Her ikisinin de ölüme giden yolda üç dönüm noktası var.
- Jon'un ölümünden sonra Sur'da kaos olacağını, muhtemelen çatışma ve ölüm olacağını biliyoruz. Tıpkı Sezar'ın ölümünden sonra olduğu gibi.
Martin'in bunu bilerek yapıp yapmadığından emin değilim ama bence bu benzer paralelliği bilerek yazmış olabilir. Bence Jon Snow, GRRM'nin gözünde bir tür Sezar olabilir. Jon'un çocukken ordular yönetmeyi ve fetihler yapmayı hayal ettiğini düşünürsek, bu doğru bir yorum olabilir.
(Öğrendiğime göre Jon Snow ve Sezar paralellikleri uzun yıllardır asoiaf hayranları arasında konuşulan bir şeymiş, yani daha evvel fark edenler olmuş.)
Ne düşünüyorsunuz?