|
Post by YeniAy_Ottoman on Aug 6, 2022 11:41:41 GMT
Oyuncu haklı, maalesef ürünü sattırmak için açık sahneler ve sjw virüsü sık kullanılan bir durum; bu da seyir zevkini bozan hatta bazen hikayeyi gölgeleyen bir noktaya evriliyor. Oyuncuların özne olmaktan çıkartıp birer nesneye dönüştürülmesi de maalesef olayın bir diğer boyutu. Belli ki bazı oyuncular bundan çok şikayetçi ama (malum sebeplerle) çok azı bunu dile getirebiliyor. Matt'in kitap uyarlamalarında evrene sadık olunmasını savunması da çok iyi.
|
|
|
Post by A Man Without Honor on Aug 6, 2022 12:47:25 GMT
Cinsellik içeren sahneler araç değil de tamamen amaç halini almaya başlayınca artık olay izleyiciyi aşıp oyuncuyu da rahatsız etmeye başlıyor demek ki. Birde bunu eleştirince 'biz cesur yapımcılarız, sınırları zorluyoruz' minvali ayakları çekiliyor. Sanki millet sadece çıplaklık ve cinsellik içerdiği için sahneye tepki gösteriyormuş gibi cevap verip konuyu saptırıyorlar. Halbuki orda ki tepki sahnenin hikayeye hiçbir katkısının olmaması. Mesela son sezonda missandei ile grey worm arasında ki cinselliğin bize gösterilmesinin hikayeye ne katkısı oldu? Kıyas edecek olursak kitapta Arianne-Arys arasında ki ilişki son derece incik-cıncık denecek seviyede ayrıntılı bir şekilde yazılmış vaziyette. Açıklıksa katbekat açıklık var ama yazarın bu sahneleri, Arianne'in son derece riskli olan Myrcella planını Arys'e nasıl kabul ettirdiğini anlatmak için yazmış olduğunu anlıyoruz. Hatta bazı aşırı ayrıntıların bile bu anlatıma bir katkısı var ama usturuplu bir şekilde yazmam pek mümkün değil . Kıssadan hisse, problem bu sahnelerin hikayeye katkıdan ziyade sjw virüsüne ve 'sex sells' mentalitesine uyularak çekilmesi ve eklenmesi dediğiniz gibi.
|
|
|
Post by YeniAy_Ottoman on Aug 7, 2022 8:59:21 GMT
Cinsellik içeren sahneler araç değil de tamamen amaç halini almaya başlayınca artık olay izleyiciyi aşıp oyuncuyu da rahatsız etmeye başlıyor demek ki. Birde bunu eleştirince 'biz cesur yapımcılarız, sınırları zorluyoruz' minvali ayakları çekiliyor. Sanki millet sadece çıplaklık ve cinsellik içerdiği için sahneye tepki gösteriyormuş gibi cevap verip konuyu saptırıyorlar. Halbuki orda ki tepki sahnenin hikayeye hiçbir katkısının olmaması. Mesela son sezonda missandei ile grey worm arasında ki cinselliğin bize gösterilmesinin hikayeye ne katkısı oldu? Kıyas edecek olursak kitapta Arianne-Arys arasında ki ilişki son derece incik-cıncık denecek seviyede ayrıntılı bir şekilde yazılmış vaziyette. Açıklıksa katbekat açıklık var ama yazarın bu sahneleri, Arianne'in son derece riskli olan Myrcella planını Arys'e nasıl kabul ettirdiğini anlatmak için yazmış olduğunu anlıyoruz. Hatta bazı aşırı ayrıntıların bile bu anlatıma bir katkısı var ama usturuplu bir şekilde yazmam pek mümkün değil . Kıssadan hisse, problem bu sahnelerin hikayeye katkıdan ziyade sjw virüsüne ve 'sex sells' mentalitesine uyularak çekilmesi ve eklenmesi dediğiniz gibi. Martin'in de gereksiz "betimleme" takıntısı olabiliyor bazı konuları veya işte gereksiz, hikayeye bir şey katmayan Asha ve şu Qarth mıydı, ne, onunla olan ilişkisi... tecavüz sahneleri de eleştirilerden biridir. Yahut Tyrion'un Sansa ile gerdek gecesinde orasını burasını betimlemeye ne gerek vardı? Tyrion'ın Özgür Şehir'de yattığı zaniye ile betimlenmesine ne gerek vardı? Gerçi yarı tecavüz gibi gerçekten mide bulandırıcı bir sahneydi. Elbette Martin de yapımcılar gibi kabul etmiyor eleştirileri ve "hayatı yansıtıyorum, savaşın kötü olduğunu göstermeye çalışıyorum" gibi söylemlerde bulunuyor. Ben buna iki şekilde itiraz ediyorum. İlki bu tür savunmayı yapanlar bence tamamen dürüst davranmıyorlar. Bahsettiğin seks sattırır noktası ve biraz da (kanımca) fantezi noktasında ilerliyorlar. Örneğin Gri'nin Elli tonu serisi tamamen bu ikisi üzerine kurulmuştur. Karakterin psikolojik geçmişi/altyapısı gibi derinlikli noktaları olduğunu öğrenene kadar hiç ilgimi çekmedi bu seri ama okuyunca gördüm ki arka planda kalmış ve olay tamamen bu iki düstur noktasında ilerlemiş. Hiçbir edebi katkısı yok dünya edebiyatına. Diğer itiraz noktam ise doğrudan Martin'in savunmasına. Martin belli ki psikoloji pek bilmiyor. Beynin çalışma prensini biraz ters işliyor; nefret de etsen sevsen de izlediğin reklamlar öyle veya böyle aklında kalıyor ve bilinçaltına giriyor ve sen, farkında olmadan o ürüne çekilmeye başlıyorsun(reklamlar aslında bir çeşit hipnozdur). Bu tür tecavüz sahne betimlemelerinde de bilinçaltı "bu tecavüz, bu kötü bir şey, bak savaş ne iğrenç" diye kodlanmaz; seks yapıyor, der ve beynin ödül mekanizması devreye girerek hormonlar harekete geçer. Sürekli böyle şeyler okur-izlersen de bir noktadan sonra nur topu gibi tecavüz fantezileri olan insanlar doğuyor. Diğer yönden hasta tipler varsa, tetiklenmeye sebep oluyor. Bu sebeple misal çocuk istismar davalarına genelde gazeteci alınmaz, haberler kısa tutulur ve ayrıntı verilmez; tamamen hasta kafaların tetiklenmesinin önüne geçmek içindir. Başka bir basit örnek vereyim; bilmem hatırlar mısın, bizim ülkede bir dönem boğaz köprüsünden intihar etme teşebbüsleri modaydı, sık sık bu yönde haber görürdük ama bir dönemden sonra tak kesildi haberler. Şimdi çok ender, tek tük duyarsın. Meğer gazeteciler bir araya gelmiş ve bu haberleri yapmama kararı almışlar ve ön gördükleri gibi vakalar kesilmiş. İnsanlar görünce, garip şekilde yayılıyor. İnsan psikolojisinin/beyninin bu yönünü bilerek yazıp, çizmeli; film-dizi çekmeli insanlar. Şiddet bile göre göre öğrenilen bir şeydir çünkü içimizde cevher var. Bugün ise sürekli şehvet, şiddet vb. şeylere maruz kalıyoruz görsel olarak. Bazı şeylerin önü tamamen kesilemez, doğru ama azalmasını sağlayabiliriz. Lakin işte böyle şeyleri bilmeyen/umursamayan kişilere laf anlatamıyorsun. Parmak bastığın gibi işlerine gelmeyince konu saptırıyorlar, huyları kurusun.
|
|
|
Post by A Man Without Honor on Aug 7, 2022 9:44:32 GMT
Martin'in de gereksiz "betimleme" takıntısı olabiliyor bazı konuları veya işte gereksiz, hikayeye bir şey katmayan Asha ve şu Qarth mıydı, ne, onunla olan ilişkisi... tecavüz sahneleri de eleştirilerden biridir. Yahut Tyrion'un Sansa ile gerdek gecesinde orasını burasını betimlemeye ne gerek vardı? Tyrion'ın Özgür Şehir'de yattığı zaniye ile betimlenmesine ne gerek vardı? Gerçi yarı tecavüz gibi gerçekten mide bulandırıcı bir sahneydi. Elbette Martin de yapımcılar gibi kabul etmiyor eleştirileri ve "hayatı yansıtıyorum, savaşın kötü olduğunu göstermeye çalışıyorum" gibi söylemlerde bulunuyor. Ben buna iki şekilde itiraz ediyorum. İlki bu tür savunmayı yapanlar bence tamamen dürüst davranmıyorlar. Bahsettiğin seks sattırır noktası ve biraz da (kanımca) fantezi noktasında ilerliyorlar. Örneğin Gri'nin Elli tonu serisi tamamen bu ikisi üzerine kurulmuştur. Karakterin psikolojik geçmişi/altyapısı gibi derinlikli noktaları olduğunu öğrenene kadar hiç ilgimi çekmedi bu seri ama okuyunca gördüm ki arka planda kalmış ve olay tamamen bu iki düstur noktasında ilerlemiş. Hiçbir edebi katkısı yok dünya edebiyatına. Diğer itiraz noktam ise doğrudan Martin'in savunmasına. Martin belli ki psikoloji pek bilmiyor. Beynin çalışma prensini biraz ters işliyor; nefret de etsen sevsen de izlediğin reklamlar öyle veya böyle aklında kalıyor ve bilinçaltına giriyor ve sen, farkında olmadan o ürüne çekilmeye başlıyorsun(reklamlar aslında bir çeşit hipnozdur). Bu tür tecavüz sahne betimlemelerinde de bilinçaltı "bu tecavüz, bu kötü bir şey, bak savaş ne iğrenç" diye kodlanmaz; seks yapıyor, der ve beynin ödül mekanizması devreye girerek hormonlar harekete geçer. Sürekli böyle şeyler okur-izlersen de bir noktadan sonra nur topu gibi tecavüz fantezileri olan insanlar doğuyor. Diğer yönden hasta tipler varsa, tetiklenmeye sebep oluyor. Bu sebeple misal çocuk istismar davalarına genelde gazeteci alınmaz, haberler kısa tutulur ve ayrıntı verilmez; tamamen hasta kafaların tetiklenmesinin önüne geçmek içindir. Başka bir basit örnek vereyim; bilmem hatırlar mısın, bizim ülkede bir dönem boğaz köprüsünden intihar etme teşebbüsleri modaydı, sık sık bu yönde haber görürdük ama bir dönemden sonra tak kesildi haberler. Şimdi çok ender, tek tük duyarsın. Meğer gazeteciler bir araya gelmiş ve bu haberleri yapmama kararı almışlar ve ön gördükleri gibi vakalar kesilmiş. İnsanlar görünce, garip şekilde yayılıyor. İnsan psikolojisinin/beyninin bu yönünü bilerek yazıp, çizmeli; film-dizi çekmeli insanlar. Şiddet bile göre göre öğrenilen bir şeydir çünkü içimizde cevher var. Bugün ise sürekli şehvet, şiddet vb. şeylere maruz kalıyoruz görsel olarak. Bazı şeylerin önü tamamen kesilemez, doğru ama azalmasını sağlayabiliriz. Lakin işte böyle şeyleri bilmeyen/umursamayan kişilere laf anlatamıyorsun. Parmak bastığın gibi işlerine gelmeyince konu saptırıyorlar, huyları kurusun. Köprüde intihar olaylarını hatırladım. Gerçekten öyle bir furya vardı. Merak edip biraz araştırdım, 'werther etkisi' deniyormuş bu olaya. Ünlü kişilerin intiharı sonrası intihar oranları arttığına dair bilgilere de rastladım. İntiharın ayrıntılı tasviri olayı bir nevi 'basitleştiriyormuş'. Buradan hareketle dediğin gibi tecavüz gibi istismar gibi şiddet gibi eylemlerin de yazılı ve görsel medyada ayrıntılı bir şekilde yer almasının potansiyel insanları bu şekilde tetiklemesi çok olası. Normalde sansürden rahatsız olan bir insanım ama Olayın bu kısmını düşününce, sanırım bu olaylara belli başlı bir sınır çekilmesi gerekiyor. Aslında bunu başta eser yapımcısının bizzat kendisinin düşünmesi icab ediyor. Kitapta da pek gerekli olmayan bu tip sahneler cidden vardı. Şimdi düşününce aklıma gelmeye başladı.
|
|
|
Post by YeniAy_Ottoman on Aug 7, 2022 13:44:43 GMT
A Man Without Honor bilimsel ismini bilmiyordum, vesilenle öğrendim, teşekkür ederim. Bundan böyle bu şekilde referans veririm olayı, daha kolay olur anlatmak. Ayıptır demesi ota boka sansür, engel, yasak konması zaten baskıcı bir topluma dönüştürür yaşadığın ülkeyi, buna aklı başında kimse destek vermez ama "sınırsızlık" kavramına da karşıyım. Yani gerektiğinde, makul durumlarda, makul seviyede bunlar gereklidir çünkü toplumlar, tek başlarına bırakıldığında (çok fazla olumsuz etkiye maruz kaldıkları için) sapıtmaya, kendine veya çevresine zarar veren davranışlarda bulunmaya başlıyor. Bazen acısı hemen çıkmasa bile bir süre sonra çıkabilir de... Bu "werther etkisi" bugün çok umursanmayan bir gerçek oysa. Bugünn wattpad'e girip gençlerin yazdıklarına bakarsan, nasıl olumsuz etkilendiklerini görebilirsiniz. Daha geçenlerde tiktok için çocuğa saldırmış bir öbek çocuk, elini kesmişler, ameliyat olmuş. Yani nerelere geldik. Dediğin gibi bunu en başta yapımcı/yönetmen/yazarların kendisi düşünmeli ama düşünen yok gibi bir şey, bu yüzden devlet RTÜK vb. şeyleri kullanarak onları oto-sansüre teşvik eder, yahut zorlar, hangi kelimeyi seçmek istersen artık. Misal Kore'de muhakkak her araba sahnesinde emniyet kemeri takılması, atıkların geri dönüşümü gibi bazı kamu spotların üstünde durulduğunu, teşvik ettiklerini görürsün; ayrıca tabanca çok ender kullanılır ve bıçaklar sansürlenir. Sigara sahneleri azdır ama olduğunda da ya sadece dumanı görürsün ya da yakılmadan ağzında görürsün oyuncunun ama asla yakılmış bir sigarayı açıkça içine çektiğini görmezsin. Cinsel sahneler de belli bir seviyededir, üstüne çıkarsan RTÜK devreye girer. Kore'de toplum ahlakı ve iyi örnek olunması yönünde imkan ölçüsünde hassasiyet gösterilir(her konuda hassas değiller elbet ), bu konuda imrendiğimi söylemem gerekir.
|
|
|
Post by A Man Without Honor on Aug 7, 2022 14:31:29 GMT
Rica ederim, ben de yeni öğrendim. Otorite sahiplerinin sansürü, ideolojik sebeplere kullanması da bu tip yapımcıların ekmeğine yağ sürüyor işte. Birde bu tip kötü etkilerin sonuçlarını biz sadece sonu ölüm gibi yaralama gibi olaylara sebep olunca görebiliyoruz. Halbuki kim bilir günlük yaşantıyı negatif halde nasıl etkiliyor kestirmek çok güç. Tiktok gibi sosyal medya mecraları zaten sosyal olarak toplumu yönlendiren bir hal almış durumda. Kullananlar çoğunlukta olduğu için kullanmayanı bile mobbing vs yoluyla etkisi altına almış gidiyor. Dünya çok değişik bir evreye girmiş sanırım bazen aklıma şey geliyor, ilerde çoluğum çocuğum olsa nasıl bu bombardımandan uzak tutarak doğru dürüst yetiştiririm acaba ?
|
|
|
Post by YeniAy_Ottoman on Aug 10, 2022 16:46:12 GMT
Rica ederim, ben de yeni öğrendim. Otorite sahiplerinin sansürü, ideolojik sebeplere kullanması da bu tip yapımcıların ekmeğine yağ sürüyor işte. Birde bu tip kötü etkilerin sonuçlarını biz sadece sonu ölüm gibi yaralama gibi olaylara sebep olunca görebiliyoruz. Halbuki kim bilir günlük yaşantıyı negatif halde nasıl etkiliyor kestirmek çok güç. Tiktok gibi sosyal medya mecraları zaten sosyal olarak toplumu yönlendiren bir hal almış durumda. Kullananlar çoğunlukta olduğu için kullanmayanı bile mobbing vs yoluyla etkisi altına almış gidiyor. Dünya çok değişik bir evreye girmiş sanırım bazen aklıma şey geliyor, ilerde çoluğum çocuğum olsa nasıl bu bombardımandan uzak tutarak doğru dürüst yetiştiririm acaba ? Yani gerçekten öyle bir çağa girdik ki dediğin gibi, çocuk yetiştirme meselesi insanı düşündürüyor. İnternete girmesini vs. engelleyemezsin şüphesiz ama belli bir disiplin/kontrol mekanizması ile sınırlandırmak vb. şey gerekli aşikar. Bir psikiyatrist anlattı, çocuk videolar vs izlemiş, ne izlemiş ise gitmiş ailesine ben eşcinsel bir hayatı deneyeceğim tarzı bir laf etmiş. Dikkat çekmek isterim "ben eşcinselim" demiyor, merak etmiş, ilgisini çekmiş nasıl bir şey diye. İyi ki çocuk başka videolara denk gelip fahişe olmaya özenmemiş ya da bir şeyler öldürmeye kalkmamış. Haberlerde gördüm, internette görmüş bebe, ses bombası yapmaya kalkmış, patlamış, hastanelik oldu elbet. Neyse ki ölümcül değil, sadece eli zarar gördü galiba. Yani internet o kadar kötü etkiliyor ki çocukları... Misal belli bir yaşa kadar akıllı telefon falan verilmemeli çocuğa; bizim çocuklukta yoktu bunlar ama normal telefonu bile belli bir yaşa gelene kadar vermediler bana. Şahsen ileride evlenir, çocuğum olursa ben akıllı telefon vermem, normal tuşlu telefon bulur, onu veririm (o da zamane kötü, ulaşabilmeliyim diye çocuklara). Bilgisayarı sınırlı saatlerde, gözümün önünde kullanmasına izin veririm, onda da ebeveyn kilidi gibi şeyler koyarım ki çocuklar absürt yerlere giremesinler. Bu tür yazlımlar şart, daha da geliştirmeleri de gerekir. Kanımca disiplinli olursan ve çocukla düzgünce ilgilenirsen, onların önemli ölçüde koruyabilirsin. Allah ebeveynlerin yardımcısı olsun, nedeyim. Eskiden dışarıdan gelen olumsuz şeylerden çekinirlerdi, şimdi evin içinde de korumak zorundayız. Zorlaştı ebeveynlik.
|
|