|
Post by YeniAy_Ottoman on Sept 8, 2023 8:11:09 GMT
Evet, A Man Without Honor'un düşüncesine göre öyle. Aslında ben, şu seride herhalde en çok Cat'e karşı nefret duygusu besliyorum. Bunun için çeşitli sebepler var ama genel olarak özetlersem iki yüzlü olması ve Starklara felaket getirmesi gibi şeyleri öne sürebilirim. Buna rağmen onca kötü karakter varken, Cat'e yüklenmek, abartı mı? Muhtemelen öyle. Yani kadının yaptığı iyi şeyleri de görmek lazım ve eylemlerinin kötü niyet barındırmadığı da düşünülürse (bu sonucu değiştirmese bile) birazcık yumuşak olmak gerekebilir belki. Misal Robb'un da saçma sapan hataları ve bunun büyük sonuçları oldu (Theon gibi) ama ona bu kadar yüklenmiyoruz. Aslında gerçekten neden kötü karakterlere böyle yüklenme gereği duymaz iken iyi karakter konumundaki Cat'e yükleniyoruz? Belki de mesele "iyi" alanında olmasına rağmen bu kadar ağır sonuçlar doğurması ve (bana göre) iki yüzlüce hareket etmesi lakin kendini iyi lanse edip, sevenlerinin de öyle öne çıkarma çabası olabilir mi? Belki. Siz ne düşünüyorsunuz?
|
|
|
Post by A Man Without Honor on Sept 9, 2023 9:11:03 GMT
Konuya da benim nick'i yazarak girmişsin bu bir hedef göstermedir, linç girişimidir abhshsj Şaka bir yana şimdi şöyle bir durum var. Biz sonuçlanmış olayları sonradan değerlendirirken, nihai sonucu bildiğimiz için ondan etkilenerek düşünmeye yatkın oluyoruz doğal olarak.
Örnek verecek olursam mesela Cat'in büyük hatalarından biri olan Tyrion'un kaçırılması ve devamında gerçekleşen olaylar. Şimdi Tyrion gibi birisinin kendi hançerini kullanmayacağı bariz iken gidip bunun üzerine adamı kaçırması vs. Şimdi ilk baktığında harbiden çok bariz bir hata olaral gözüküyor çünkü olayın sonucu hiçbir işe yaramıyor. Ama o ana gidip Cat'in gözünden, olacak sonuçları bilmiyormuş gibi olaylara baktığımızda şununla karşılaşıyoruz. Oğlun sakat kalmış hayati tehlikesi var, birisi çok spesifik bir hançer kullanarak oğluna suikastçı yolluyor ve çoğu kişi tarafından "dostane" olarak nitelendirilen çocukluk arkadaşın sana bir bilgi veriyor daha önce kız kardeşin sana çok gizli bir şekilde kocasını lannisterların öldürdüğünü söyleyen mektup vs yazmış. Şimdi bunları üst üste koyunca Cat'in yaşadığı travmaları vs o anda Tyrion'u kaçırması kendi çapında bir "olabilirlik" kazanıyor. Birde şu var, diyelim ki olaylar savaşa gitti. Daha başlar başlamaz arkamızda kuzey,nehir ve vadi var diye düşünür insan birde tahtta bir baratheon var senin kocanın en yakın arkadaşı, dorne var ki lannister nefretlerini cümle alem biliyor. Yani olaylar en kötüye gitse bile Lannister'lar son derece dezavantajlı bir konumda. Onunda bilincindeyken o kaçırma olayını yapabilir hale geliyorsun direkt. Bu noktada insanlar neden kocasını, kızlarını düşünmedi diyor da ya tahtta Robert var onlara bir zarar gelmez diye düşünürsün ki öyle oluyor. Yani Robertin ani ölümü konusu Felan hadi o konuda öngörü yapması lazımdı diyebilirim de. Lysa denen şerefsizin vadi lordları istemesine rağmen savaşa katılmaması çok öngörülebilir bir olay değil ki. Vadi savaşa katılsa herşey tamamen değişirdi. Şimdi kendi öz kardeşlerine yardım etmeyen şeref yoksunu lysa varken herkesi birine sokan petyr varken Cat'in bu kadar nefret görmesi biraz abartı gelir bana. Cat'in yaptığı hatalı olayların çoğunun altında travma veya sevgi temelli seyler vardır. Benim için olayı bir nebzede olsa anlaşılabilir kılar o yüzden.
|
|
|
Post by YeniAy_Ottoman on Sept 10, 2023 8:54:45 GMT
Konuya da benim nick'i yazarak girmişsin bu bir hedef göstermedir, linç girişimidir abhshsj Şaka bir yana şimdi şöyle bir durum var. Biz sonuçlanmış olayları sonradan değerlendirirken, nihai sonucu bildiğimiz için ondan etkilenerek düşünmeye yatkın oluyoruz doğal olarak.
Örnek verecek olursam mesela Cat'in büyük hatalarından biri olan Tyrion'un kaçırılması ve devamında gerçekleşen olaylar. Şimdi Tyrion gibi birisinin kendi hançerini kullanmayacağı bariz iken gidip bunun üzerine adamı kaçırması vs. Şimdi ilk baktığında harbiden çok bariz bir hata olaral gözüküyor çünkü olayın sonucu hiçbir işe yaramıyor. Ama o ana gidip Cat'in gözünden, olacak sonuçları bilmiyormuş gibi olaylara baktığımızda şununla karşılaşıyoruz. Oğlun sakat kalmış hayati tehlikesi var, birisi çok spesifik bir hançer kullanarak oğluna suikastçı yolluyor ve çoğu kişi tarafından "dostane" olarak nitelendirilen çocukluk arkadaşın sana bir bilgi veriyor daha önce kız kardeşin sana çok gizli bir şekilde kocasını lannisterların öldürdüğünü söyleyen mektup vs yazmış. Şimdi bunları üst üste koyunca Cat'in yaşadığı travmaları vs o anda Tyrion'u kaçırması kendi çapında bir "olabilirlik" kazanıyor. Birde şu var, diyelim ki olaylar savaşa gitti. Daha başlar başlamaz arkamızda kuzey,nehir ve vadi var diye düşünür insan birde tahtta bir baratheon var senin kocanın en yakın arkadaşı, dorne var ki lannister nefretlerini cümle alem biliyor. Yani olaylar en kötüye gitse bile Lannister'lar son derece dezavantajlı bir konumda. Onunda bilincindeyken o kaçırma olayını yapabilir hale geliyorsun direkt. Bu noktada insanlar neden kocasını, kızlarını düşünmedi diyor da ya tahtta Robert var onlara bir zarar gelmez diye düşünürsün ki öyle oluyor. Yani Robertin ani ölümü konusu Felan hadi o konuda öngörü yapması lazımdı diyebilirim de. Lysa denen şerefsizin vadi lordları istemesine rağmen savaşa katılmaması çok öngörülebilir bir olay değil ki. Vadi savaşa katılsa herşey tamamen değişirdi. Şimdi kendi öz kardeşlerine yardım etmeyen şeref yoksunu lysa varken herkesi birine sokan petyr varken Cat'in bu kadar nefret görmesi biraz abartı gelir bana. Cat'in yaptığı hatalı olayların çoğunun altında travma veya sevgi temelli seyler vardır. Benim için olayı bir nebzede olsa anlaşılabilir kılar o yüzden.
Genel olarak hak veriyor ve katılıyorum sana ama Tyrion'u kaçırma sonucunu ön göremezdi yahut Lannisterlar zayıf konumda olurdu, noktasında itirazım var. Her şeyden önce ilk povundan beri Cat, sürekli savaş olur vs. noktasında korkan ve bundan kaçınan biri. Hançer vs. olaylarını da öğrendikten sonra kocasıyla konuşurken gene savaşın çıkmasından korkuyordu. Vadi'ye gittiğinde bundan ilk etkilenecek kişinin nehir toprakları olduğunu ve Tywin'in acımasızca saldıracağını da biliyordu ki ailesi hazırlıksızdı. Kaldı ki Ned, Robert'ın vereceği tepkiden vs. de emin olmadığını "bir zamanlar tanıdığı adam olmasını umut ettiğini," ifade etmişti yanlış hatırlamıyorsam. Kısaca "sen bana bırak," dedi karısına, "ben çözeceğim." Oysa kadın, Tyrion'u görür görmez ve kendisi fark edilince hemen duygusala bağlayıp, kaçırdı. Yav kaçırıyorsun da sana ne faydası olacak? Bir Lannister'ın herhangi bir suçunu itiraf edeceğini düşünmek için salak olmak lazım, herkes onların ne olduğunu biliyor. Evet, Cat'in eylemleri genelde travma ve sevgi temelli ama bu, yaptıklarını daha az kötü yapmıyor işte. Cehenneme giden yol, iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir, diye bir söz vardır. Severim bunu. İyi niyet, eylemin kötü sonuçlandığı ve zarar verdiği gerçeğini değiştirmiyor. "Kusura bakmayın, ailenizin öleceğini düşünemedim, iyi niyetli davrandım," dese biri, bu onun suçunu kurbanın ailesi gözünde hafifletmez misal. Bu konuda Ygritte'in sözünü seviyorum. "Niyetin o olmasa bile ölü, olan ölü kalmaya devam ediyor," tarzı bir şeydir. Yani niyetin, sonucu değiştirmediğini ifade ediyor. Tamam, ön göremeyeceğin şeyler vardır, gerçekten hesaplayamayacağın şeyler. Robert'ın öldürülmesi gibi...Lysa'nın şerefsizliği gibi. Bunlar için yüklenmem bir insana ama Jaime ve Tyrion vakası gibi şeylerin sonucu gayet ön görülebilir. Bu yönden yüklenirim işte.
|
|
|
Post by A Man Without Honor on Sept 11, 2023 16:02:19 GMT
Kesinlikle öyle yaptığı eylemlerin niyeti en olursa olsun sonucu değiştirmediği için yaptıklarını daha az kötü yapmaz ama olaya sadece sonuç tarafından bakarsak öyle. Ama o niyet daha sonra bizi o karakteri nasıl sıfatlandıracağımızı etkiler. Günümüz de bile işlenen suçlarda niyete göre ceza değişiyor. Cat'in çok fazla travma yaşaması ailesine verdiği zararları değiştirmediği için ona kızmamıza ve rahatsız edici olmasına rağmen. Bu kadar çok da nefreti hak ettiği anlamına gelmiyor bu nefreti hak edebilmesi cidden kasti yapması lazımdı. Eğer sırf yaptığı yanlış hamlelerden ötürü nefreti hak ediyorsa o zaman Ned Stark'tan da nefret edilmesi lazımdı. Çünkü önüne onlarca fırsat çıkmasına rağmen adam bir türlü gerekli hamleyi yapmıyor ve ailesini, diyarını kanatıyor. Şimdi ned stark'a herkes kızsa da bir nefret beslemez hatta sempati besler ve sever ( bende öyleyim). Şimdi benim beklentim ned kadar pozitif olmasa da cat'inde pozitife doğru kaçan nötr tepkiler görmesiyken kadına 'iyi ki öldü, starklar artık toparlanır ' felan deniyor. asdasdasdas Cat'in en yamuk tarafı zaman zaman trajikomik hale gelen Jon Snow nefretidir. Hele hele Robb'un varis yapmasına laf ederken vadide kuzenler var 5.göbekten felan demesi tam komediydi . Bak ama burada bile şu var. Westeros'da genel olarak gayrimeşru kişiler üzerinde çok fazla tabu ve hatta düşmanlık var. Piçlerin çıkardığı isyanlar, hak iddia etmeler felan sürekli anlatılagelmiş ve ortak hafızaya yer etmiş. Bunun etkisi sonucu Cat'de bir nefret besliyor ama yine de haksız bu konuda. Okurların nefreti de buradan kaynaklanıyor sanırsam daha çok. Diğerleri de tuzu biberi oluyor.
|
|
|
Post by YeniAy_Ottoman on Sept 12, 2023 7:59:50 GMT
Kesinlikle öyle yaptığı eylemlerin niyeti en olursa olsun sonucu değiştirmediği için yaptıklarını daha az kötü yapmaz ama olaya sadece sonuç tarafından bakarsak öyle. Ama o niyet daha sonra bizi o karakteri nasıl sıfatlandıracağımızı etkiler. Günümüz de bile işlenen suçlarda niyete göre ceza değişiyor. Cat'in çok fazla travma yaşaması ailesine verdiği zararları değiştirmediği için ona kızmamıza ve rahatsız edici olmasına rağmen. Bu kadar çok da nefreti hak ettiği anlamına gelmiyor bu nefreti hak edebilmesi cidden kasti yapması lazımdı. Eğer sırf yaptığı yanlış hamlelerden ötürü nefreti hak ediyorsa o zaman Ned Stark'tan da nefret edilmesi lazımdı. Çünkü önüne onlarca fırsat çıkmasına rağmen adam bir türlü gerekli hamleyi yapmıyor ve ailesini, diyarını kanatıyor. Şimdi ned stark'a herkes kızsa da bir nefret beslemez hatta sempati besler ve sever ( bende öyleyim). Şimdi benim beklentim ned kadar pozitif olmasa da cat'inde pozitife doğru kaçan nötr tepkiler görmesiyken kadına 'iyi ki öldü, starklar artık toparlanır ' felan deniyor. asdasdasdas Cat'in en yamuk tarafı zaman zaman trajikomik hale gelen Jon Snow nefretidir. Hele hele Robb'un varis yapmasına laf ederken vadide kuzenler var 5.göbekten felan demesi tam komediydi . Bak ama burada bile şu var. Westeros'da genel olarak gayrimeşru kişiler üzerinde çok fazla tabu ve hatta düşmanlık var. Piçlerin çıkardığı isyanlar, hak iddia etmeler felan sürekli anlatılagelmiş ve ortak hafızaya yer etmiş. Bunun etkisi sonucu Cat'de bir nefret besliyor ama yine de haksız bu konuda. Okurların nefreti de buradan kaynaklanıyor sanırsam daha çok. Diğerleri de tuzu biberi oluyor. Haklısın ama gerçekten engel olamıyorum. adsnjasdjasdjnadsads Jon Snow, olayın zaten en başat noktası. Gerçekten de temel nefret, tam da bu. Sansa'ya uyuz olunma sebebinin de temelinde Arya ve bir ucundan Jon geliyor (anasına benzer olması vs. ailesine yaptıkları...). Dizi öncesinde Martin'e sormuşlardı en sevilen sevilmeyen karakterler nedir okuyucular arasında falan... En az sevilen Cat ve Sansa; en sevilen Jon ve Arya demişti. Bu denklem oldukça paralel. Dediğin gibi diğer şeyler de işin tuzu biberi. Gıcık kaptık Jon yüzünden, üstüne diğer şeyleri de yapınca iyice gözümüze batıp dellendik. Lakin cidden kadın, Lannister kadar zarar vermedi ya. Böyle dost, düşman başına denilen türden bir kadın. Bir de bu kısım var.
|
|
|
Post by A Man Without Honor on Sept 14, 2023 9:10:58 GMT
Ya tamam ciddi zararları oldu ama Ned'inde oldu ondan neden nefret edilmiyor galiba Jon Snow'a ve Arya'ya iyi davrandığı için Cat'e yapılan çifte standarttır asdasd. Şu kitabı bir çıkarsın Martin, taşkalp'e daha çok maruz kalalım nefret edecek konu çıkar oradan daha ya
|
|
|
Post by YeniAy_Ottoman on Sept 16, 2023 7:22:01 GMT
Ya tamam ciddi zararları oldu ama Ned'inde oldu ondan neden nefret edilmiyor galiba Jon Snow'a ve Arya'ya iyi davrandığı için Cat'e yapılan çifte standarttır asdasd. Şu kitabı bir çıkarsın Martin, taşkalp'e daha çok maruz kalalım nefret edecek konu çıkar oradan daha ya Ned'in yaptığı iki hata; ilki karısının sözünü dinlemek, ikincisi de Serçeparmak'a güvenerek plan yapmak (Cersei'nin çocuklarını düşündüğü için onu suçlu görmüyorum fakat daha farklı bir yöntem seçebilirdi kanımca). Bu hata onun esir düşmesine sebep oldu, doğrudan aileyi yıkıma sürüklemedi. Cersei'nin Joff'u kontrol edememesi de Ned'in kellesinin gidip, savaşın en başta bitebilecekken büyümesine sebep oldu.
|
|
|
Post by A Man Without Honor on Sept 19, 2023 9:22:03 GMT
Olayları Jof'un kontrolsüzlüğü başlattı ama Lysa'nın gönderdiği mektupta Jon'u Lannister'ların öldürdüğü bilgisini taa en başta almıştı, ilk baştan tereddüt etse de sonra çocukların gerçek ebeveyn olayını keşfedince kendince eminde oldu. Varys onu kralın olası suikastı konusunda uyarmışlığı da var. Kısacası joff olmasa bile karşısında ki insanların kendisini ve kralı öldürmekten o kadar da çekinmeyeceği ortada keza şehrin ortasında saldırıya bile uğradı bu adam. Yani Ned'in hayati riskinin olduğu belliydi. O yüzden Ned'in gidip Cersei'yi uyarması felan pek kabul edilebilir hatalar değil. Hadi onu yaptın kadın geri çekilmiyor, kral öldü ölecek Renly gelip sana teklif yapıyor, adam vereyim gidip çocukları kendi himayemiz altına alalım diyor gene onur ayağı çekip reddediyorsun. Aynı hamleyi kral ölmüş, joff demir tahta oturmuş esnada serçeparmağa güvenerek yapıyorsun. Benim en şaşırdığım olay düz mantık davranıp 'renly öyle ya da öyle robert'ın kardeşi' deyip onunla iş tutmazsın?
Hanedanına verdiği zarara gelecek olursak bu kadar önlenebilir hataları yaptıktan sonra zaten kendisinin ve kızların esir düşme olasılığı ortada idi. Ellerinde bu kadar esir varken starkların eli kolu bağlanacağı da belli. Her ne kadar yanlış olsa da Cat en azından rakiplerine karşı harekete geçip Tyrion'u esir aldı ve son derece mantıklı şekilde vadi leydisi olan kız kardeşinin kendisine yardım edeceğini umdu (daha sonra Royce'larında nehir topraklarını Lannisterlara karşı savunmak istediğini öğreniyoruz yani cat aslında doğru düşünmüş) . Yani Ned ve Cat'in hataları arasında böyle farklar var. Cat'in hataları Ned'in yaptıkları kadar önlenebilir değil. Petyr'a güvenmek olağan bir durum aslında çocukluktan tanıyorsun, genel olarak sevecen bir tip olarak anlatılıyor. Hepsi bir araya gelince çok da kızamıyorum Cat'e ama Ned'in gerekçeleri bana daha absürt geliyor? Kendisi de diyor zaten 'merhametin aptallığı' diye
|
|
|
Post by YeniAy_Ottoman on Sept 26, 2023 10:00:48 GMT
Olayları Jof'un kontrolsüzlüğü başlattı ama Lysa'nın gönderdiği mektupta Jon'u Lannister'ların öldürdüğü bilgisini taa en başta almıştı, ilk baştan tereddüt etse de sonra çocukların gerçek ebeveyn olayını keşfedince kendince eminde oldu. Varys onu kralın olası suikastı konusunda uyarmışlığı da var. Kısacası joff olmasa bile karşısında ki insanların kendisini ve kralı öldürmekten o kadar da çekinmeyeceği ortada keza şehrin ortasında saldırıya bile uğradı bu adam. Yani Ned'in hayati riskinin olduğu belliydi. O yüzden Ned'in gidip Cersei'yi uyarması felan pek kabul edilebilir hatalar değil. Hadi onu yaptın kadın geri çekilmiyor, kral öldü ölecek Renly gelip sana teklif yapıyor, adam vereyim gidip çocukları kendi himayemiz altına alalım diyor gene onur ayağı çekip reddediyorsun. Aynı hamleyi kral ölmüş, joff demir tahta oturmuş esnada serçeparmağa güvenerek yapıyorsun. Benim en şaşırdığım olay düz mantık davranıp 'renly öyle ya da öyle robert'ın kardeşi' deyip onunla iş tutmazsın? Hanedanına verdiği zarara gelecek olursak bu kadar önlenebilir hataları yaptıktan sonra zaten kendisinin ve kızların esir düşme olasılığı ortada idi. Ellerinde bu kadar esir varken starkların eli kolu bağlanacağı da belli. Her ne kadar yanlış olsa da Cat en azından rakiplerine karşı harekete geçip Tyrion'u esir aldı ve son derece mantıklı şekilde vadi leydisi olan kız kardeşinin kendisine yardım edeceğini umdu (daha sonra Royce'larında nehir topraklarını Lannisterlara karşı savunmak istediğini öğreniyoruz yani cat aslında doğru düşünmüş) . Yani Ned ve Cat'in hataları arasında böyle farklar var. Cat'in hataları Ned'in yaptıkları kadar önlenebilir değil. Petyr'a güvenmek olağan bir durum aslında çocukluktan tanıyorsun, genel olarak sevecen bir tip olarak anlatılıyor. Hepsi bir araya gelince çok da kızamıyorum Cat'e ama Ned'in gerekçeleri bana daha absürt geliyor? Kendisi de diyor zaten 'merhametin aptallığı' diye Yo, yanlış anladın. Ned'in en başta yaptığı iki hata buydu. ssjasdklsdkasd Düğmeleri baştan yanlış ilikledi, sonrası da öyle oldu haliyle.
|
|
|
Post by eko556 on Nov 5, 2023 20:24:34 GMT
Robb ne yapsa kendine yaptı laz ziyanın çok sevdiğim bir sözü var bu konu hakkında kadın lafıyla iş yapan kadın muamelesi görür.
|
|
|
Post by YeniAy_Ottoman on Nov 6, 2023 16:56:05 GMT
Bu biraz cinsiyetçi oldu sankim
|
|