Fire Cannot Kill A Dragon Kitabından SPOILERLAR
Nov 5, 2022 18:39:50 GMT
A Man Without Honor likes this
Post by YeniAy_Ottoman on Nov 5, 2022 18:39:50 GMT
Selamlar!
2019’da dizi bittikten sonra Entertainment Weekly muhabiri James Hibberd dizi ile ilgili bir kitap yayımladı; Fire Cannot Kill A Dragon, yani Ateş Bir Ejderhayı Öldüremez. Kitap Türkçe’ye çevrilmedi ve ben de kitabı edinmedim ama redditte; kitabı okuyanlar ASOIAF okuyucularının ilgisini çekecek önemli kısımlar hakkında bilgi paylaşımı yaptı. Elbette kitap ağırlıkta dizi ile ilgili ama bizi ilgilendiren; yazarın açıkladığı kitap spoilerlarını ekleyeceğim. Bu sebeple spoiler istemeyen okumasın.
Peşinen ekleyim. Bilgileri aldığım kaynaklar:
1. https://www.reddit.com/r/naath/comments/j65l6h/fire_cannot_kill_a_dragon_major_revelations/
2. https://www.reddit.com/r/asoiaf/comments/j68sb2/spoilers_extended_summary_of_asoiaf_new_info_from/
3. https://www.reddit.com/r/asoiaf/comments/j6657v/spoilers_extended_george_on_hold_the_door_in/
4. https://www.reddit.com/r/asoiaf/comments/mdapc3/spoilers_extended_what_people_miss_about_the_pink/
1. Hodor
Kitaplarda Hodor sahnesinin nasıl olacak? Martin, sahnenin elbette ki diziden biraz daha farklı olacağını söylemiş.
2. Rickon
Rickon'ın diziye son anda eklendiğini görüyoruz çünkü Martin'in onun için önemli planları varmış, bu nedir bilmiyoruz ama Rickon'ın hikayesinin ve ölecekse sonunun dizidekinden farklı olacağını söylemek mümkün.
3. Ters Köşe Eden Sahneler (Twistler)
Hatırladığım kadarıyla 3. sezon sonrası D&D, Santa Fe'de Martin ile buluşup üç önemli bilgiyi paylaştı, biri Hodor idi. Diğerlerine de bakalım.
4. Sansa, Ramsay ve Serçeparmak Yorumu
Burada biraz dizi bilgisine de gireceğim, bölüm buna uygun değil ama maksat kitaplardaki Sansa'nın diziden farklı bir hikaye gelişimine tabi olacağına parmak basmak.
Aslında GRRM'in bu konuda çok daha önce de yorumu vardı, daha çok genel olarak Sansa sahneleriyle ilgili... Bilen bilir, Sansa’nın Winterfell ve Ramsay sahneleri yayımlandıktan sonra Martin de 6. kitaptan Sansa’nın Vadi’de olduğu bölümü yayımladı. Benzer şeyi biz Euron’u dizide ilk kez izledikten sonra yaptı; onun olduğu sahnelerin bölümünü yayımladı. Daha doğrusu yapmış, ben o sırada başka kafadaydım, haliyle takip etmiyordum kitap gelişmelerini. Çoğu kişi bunu, Martin’in diziyi protestosu olarak yorumlamıştı. 2014 yılı gibi erken tarihlerde Martin’e Sansa sahnelerini sorduklarında da “Onların Sansa ile ne yaptıklarını ve hikayesini nereye götürdükleri hakkında hiçbir fikri olmadığını” ifade etmişti. Yani Dan ve David, birçok karaktere yaptıkları gibi Sansa’nın hikayesini de inisiyatif kullanarak kırptı, kesti ve değiştirerek başka bir hale soktu. Dan ve David de bu Vadi-Kışyarı değişikliğinin sebebini açıkladı; bu ikili o dönem Sansa’ya önemli bir rol vermek istediklerini ama Sansa’nın kitaplardaki mevcut olay örgüsüne sadık kalarak bunun pek mümkün olmadığı için kitaplarda çok beğendikleri bu alt-olay örgüsünü Sansa’ya verdiklerini ifade ettiler HATTA Ramsay-Sansa’yı yan yana getirmeyi 2. yılın senaryosunu yazarken düşünmeye başlamışlar. Neden Jeyne’ni ısrarla eklemedikleri buradan anlaşılabilir. Zaten Jeyne karakterini ilk sahnede görsek de daha sonra kestiler ve kullanmadılar.
Gelelim Martin'in Sansa'nın Serçeparmak tarafından Ramsay'in eline verilmesiyle ile ilgili yorumuna.
Martin’in daha önce kitap ve dizi Serçeparmak ile ilgili yaptığı bir yorumu da ekleyim buraya... bu maddeyi bu şekilde kapatalım.
Bu açıklamaları yorumladığım bir videom da var, dinlemek isterseniz.
2019’da dizi bittikten sonra Entertainment Weekly muhabiri James Hibberd dizi ile ilgili bir kitap yayımladı; Fire Cannot Kill A Dragon, yani Ateş Bir Ejderhayı Öldüremez. Kitap Türkçe’ye çevrilmedi ve ben de kitabı edinmedim ama redditte; kitabı okuyanlar ASOIAF okuyucularının ilgisini çekecek önemli kısımlar hakkında bilgi paylaşımı yaptı. Elbette kitap ağırlıkta dizi ile ilgili ama bizi ilgilendiren; yazarın açıkladığı kitap spoilerlarını ekleyeceğim. Bu sebeple spoiler istemeyen okumasın.
Peşinen ekleyim. Bilgileri aldığım kaynaklar:
1. https://www.reddit.com/r/naath/comments/j65l6h/fire_cannot_kill_a_dragon_major_revelations/
2. https://www.reddit.com/r/asoiaf/comments/j68sb2/spoilers_extended_summary_of_asoiaf_new_info_from/
3. https://www.reddit.com/r/asoiaf/comments/j6657v/spoilers_extended_george_on_hold_the_door_in/
4. https://www.reddit.com/r/asoiaf/comments/mdapc3/spoilers_extended_what_people_miss_about_the_pink/
1. Hodor
"Birinin zihnine girmek müstehcenliktir. Dolayısıyla Bran, Hodor'un zihnine o kadar güçlü bir şekilde girmesinden dolayı zaman içinde geriye doğru dalgalanmasından dolayı sorumlu olabilir. Bran'ın güçlerinin açıklaması, tüm zaman ve nedensellik soruları - geçmişi etkileyebilir miyiz? Zaman sadece tek yöne yelken açabileceğiniz bir nehir mi, yoksa içine düştüğünüz her yerden etkilenebileceğiniz bir okyanus mu? Bunlar kitapta keşfetmek istediğim konular ama bir dizide açıklamak daha zor."
Kitaplarda Hodor sahnesinin nasıl olacak? Martin, sahnenin elbette ki diziden biraz daha farklı olacağını söylemiş.
“Sahneyi çok iyi uyguladıklarını düşündüm ama kitapta biraz farklı olacak. Hodor'un gücünü kullanarak 'kapıyı tut” sahnesi çok fizikseldi;'. Kitapta Hodor, eski kılıçlardan birini mahzenden çaldı. Bran, Hodor'u warglıyor ve vücuduyla talim yapıyor çünkü Bran, kılıç oyunu konusunda eğitilmişti. Bu yüzden Hodor'a 'kapıyı tut' demek daha çok 'bu geçişi tut' gibi - düşmanlar geldiğinde onu savun... şeklinde olacak - ve Hodor savaşıyor ve onları öldürüyor. Biraz farklı ama temelde aynı fikir."
2. Rickon
“Sadık bir uyarlama yapıyorlardı ama bazı şeyleri kesmek zorunda kalacaklarını biliyordum. En büyük şey Dan ve David'in beni arayıp; Stark çocuklarının en küçüğü Rickon'u ortadan kaldırma fikriydi çünkü o, ilk kitapta pek bir şey yapmadı. Onun için önemli planlarım olduğunu söyledim, bu yüzden onu tuttular.”
Rickon'ın diziye son anda eklendiğini görüyoruz çünkü Martin'in onun için önemli planları varmış, bu nedir bilmiyoruz ama Rickon'ın hikayesinin ve ölecekse sonunun dizidekinden farklı olacağını söylemek mümkün.
3. Ters Köşe Eden Sahneler (Twistler)
Hatırladığım kadarıyla 3. sezon sonrası D&D, Santa Fe'de Martin ile buluşup üç önemli bilgiyi paylaştı, biri Hodor idi. Diğerlerine de bakalım.
"Benim için kolay değildi. Kitapların sırrını açığa çıkarmak istemedim. Kitaplarımın sonu hakkında konuşmak kolay değil. Her karakterin farklı bir sonu var. Onlara Demir Taht'ta kimin oturacağını söyledim ve onlara Hodor ve "kapıyı tut" gibi bazı büyük sürprizleri ve Stannis'in kızını yakma kararını anlattım. Herkese hakkında konuşmadık. Özellikle sonları çok farklı olabilecek küçük karakterler hakkında."
4. Sansa, Ramsay ve Serçeparmak Yorumu
Burada biraz dizi bilgisine de gireceğim, bölüm buna uygun değil ama maksat kitaplardaki Sansa'nın diziden farklı bir hikaye gelişimine tabi olacağına parmak basmak.
Aslında GRRM'in bu konuda çok daha önce de yorumu vardı, daha çok genel olarak Sansa sahneleriyle ilgili... Bilen bilir, Sansa’nın Winterfell ve Ramsay sahneleri yayımlandıktan sonra Martin de 6. kitaptan Sansa’nın Vadi’de olduğu bölümü yayımladı. Benzer şeyi biz Euron’u dizide ilk kez izledikten sonra yaptı; onun olduğu sahnelerin bölümünü yayımladı. Daha doğrusu yapmış, ben o sırada başka kafadaydım, haliyle takip etmiyordum kitap gelişmelerini. Çoğu kişi bunu, Martin’in diziyi protestosu olarak yorumlamıştı. 2014 yılı gibi erken tarihlerde Martin’e Sansa sahnelerini sorduklarında da “Onların Sansa ile ne yaptıklarını ve hikayesini nereye götürdükleri hakkında hiçbir fikri olmadığını” ifade etmişti. Yani Dan ve David, birçok karaktere yaptıkları gibi Sansa’nın hikayesini de inisiyatif kullanarak kırptı, kesti ve değiştirerek başka bir hale soktu. Dan ve David de bu Vadi-Kışyarı değişikliğinin sebebini açıkladı; bu ikili o dönem Sansa’ya önemli bir rol vermek istediklerini ama Sansa’nın kitaplardaki mevcut olay örgüsüne sadık kalarak bunun pek mümkün olmadığı için kitaplarda çok beğendikleri bu alt-olay örgüsünü Sansa’ya verdiklerini ifade ettiler HATTA Ramsay-Sansa’yı yan yana getirmeyi 2. yılın senaryosunu yazarken düşünmeye başlamışlar. Neden Jeyne’ni ısrarla eklemedikleri buradan anlaşılabilir. Zaten Jeyne karakterini ilk sahnede görsek de daha sonra kestiler ve kullanmadılar.
Gelelim Martin'in Sansa'nın Serçeparmak tarafından Ramsay'in eline verilmesiyle ile ilgili yorumuna.
"Jeyne Poole ilk bölüme dahil edilmişti - Sansa'nın yanında kıkırdarken gösteriliyordu - ama bir daha ne görüldü ne de ondan bahsedildi. Aslında Arya seyis yamağını öldürdüğünde; Jeyne'i ilk senaryom “The Pointy End”e yazdım. Jeyne'in Sansa’ya histerik bir şekilde koşturmasını ve konsey odasında Serçeparmak’ın "Onu bana verin, onun sorun çıkarmayacağından emin olacağım" dediği bazı şeyler yazmıştım. Bu sahne çıkartıldı... Jeyne'i gelecekteki sahte Arya rolü için kurmaya çalışıyordum. Gerçek Arya kaçtı ve öldüğü sanılıyor. Ama bu kız yıllardır Serçeparmak’ın kontrolünde ve onu eğitiyor. Kışyarı’nı biliyor, uygun kuzey aksanına sahip ve Arya gibi davranabiliyor. İki yıl önce tanıştığın küçük bir kızın neye benzediğini kim bilebilir? Kışyarı'nı ziyaret eden bir lord olduğunuzda etrafta koşuşturan küçük çocuklara dikkat eder misiniz? Böylece bu kimliğe bürünebilir. Jeyne olmadığı için Sansa'yı kullandılar. Bu daha mı iyi yoksa daha mı kötü? Kararınızı orada verebilirsiniz. İşin garibi, kitapta bunun için hiç tepki almadım çünkü kimse Jeyne Poole'u o kadar umursamadı. Sansa'yı önemsiyorlar. BENİM Serçeparmak’ım, Sansa'yı asla Ramsay'e teslim etmezdi. Asla. Ona takıntılı. Çoğu zaman onu hiç sahip olmadığı kızı olduğunu düşünüyor - eğer Catelyn ile evlenseydi, sahip olmayı dilediği kızı ve çoğu zaman onun Catelyn olduğunu düşünüyor ve onu kendisi için istiyor. Onu, ona kötü şeyler yapacak birine vermez. Bu, kitaplarda çok farklı olacak.”
Martin’in daha önce kitap ve dizi Serçeparmak ile ilgili yaptığı bir yorumu da ekleyim buraya... bu maddeyi bu şekilde kapatalım.
"Kitap Serçeparmak ile dizi Serçeparmak çok farklı karakterler. Muhtemelen kitaptan diziye en farklı olan karakter bu. Dizinin yakın tarihli bir bölümünde bir satır vardı; iki kişi onun hakkında konuşuyor ve birisi 'Eh, kimse Serçeparmak’a güvenmiyor' ve ' Serçeparmak’ın arkadaşı yok' diyor ve bu televizyon dizisi Serçeparmak’ı için doğru ama kitaptaki için kesinlikle doğru değil. Kitapta Serçeparmak’a herkes güveniyor. Herkes ona güveniyor çünkü o güçsüz görünüyor ve çok arkadaş canlısı ve çok yardımsever. Ned Stark'a yardım ediyor kasabaya geldiğinde; Tyrion'a yardım eder, bilirsiniz, Lannisterlara yardım eder, para toplamak için her zaman yardıma hazırdır. Robert'a yardım eder, Robert tüm ziyafetlerini, turnuvalarını ve diğer çılgınlıklarını finanse etmek için ona bağımlıdır çünkü Serçeparmak her zaman para toplayabilir. Yani, o herkesin arkadaşıdır ama elbette Makyavelist bir şey var. Bilirsiniz, herkes ona güvenir, herkes ona bağımlıdır. O bir tehdit değil. O sadece yardımsever, komik adam, kim ne isterse yapar ve para biriktir, o da kendini insanlara sevdirir ve bunun sonucunda daha da yükselir."
Bu açıklamaları yorumladığım bir videom da var, dinlemek isterseniz.